2016. október 12., szerda

Világsztárokkal nyitja őszi szezonját az „MVM Koncertek




A Zongora"-sorozat. David Fray, Nyikolaj Luganszkij és Balázs János szólóestjei a Zeneakadémián és a Müpában. Mint ahogyan az elmúlt évek alatt megszokhattuk, „A Zongora"-sorozat a klasszikus zene legkiemelkedőbb előadóit hozza el közönségének.

Az őszi szezon október 14-én a Zeneakadémián, az előadásmódjában különc és a BBC Music Magazin 2008-as év felfedezettjének, David Fraynak a hangversenyével kezdődik, német és osztrák zeneszerzők műveivel.
A Müpa őszi koncertsorozatát október 20-án a 10. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraverseny győztese, Nyikolaj Luganszkij nyitja. Mindkét művész nemzetközi elismertsége megkérdőjelezhetetlen, a legrangosabb zenekarok szólistái és a legjelentősebb koncerttermek állandó művészei.
Október 24-én pedig az egyik legkiválóbb magyar zongoraművész, Balázs János „A Zongora 1-ben" sorozata folytatódik a Zeneakadémia Nagytermében, Variációk címmel.

Korunk leginspiráltabb és legeredetibb Bach játékosaként számon tartott David Fray szólistaként, zenekari muzsikusként, kamrazenészként egyaránt aktív.
Mint a legtöbb nagy művész, már egészen fiatalon, négyévesen kezdett zongoraleckéket venni. Tanulmányait Jacques Rouvier-nál folytatta a párizsi Conservatoire-on, jelenleg is Párizsban él. 2004-ben második helyezett lett a Montreali Nemzetközi Zenei Versenyen, s elnyerte egy kortárs kanadai zeneszerző művének legjobb előadásáért járó különdíjat is. Vezető zenekarokkal és olyan kiváló karmesterekkel dolgozott együtt, mint Pierre Boulez, Semyon Bychkov, Paavo Jarvi, Kurt Masur, Riccardo Muti, Esa-Pekka. Zenekari fellépései közt egyaránt megtalálhatóak a Londoni Filharmonikusok, a Royal Concertgebouw, Bayerische Rundfunk, a Deutsche Sinfonie Orchester, az Orchestra del Teatro alla Scala, az Ochestre de Paris a Boston Symphony, a San Francisco Symphony, a New York Philharmonic, a Chicago Symhpony és a Los Angeles Philharmonic. David Fray számos díj tulajdonosa, köztük az elismert német Echo Klassik Díj az Év Hangszeres Zenészének és a Ruhr Piano Fesztivál Fiatal Tehetségek díja. 2008-ban a BBC Music Magazin az év felfedezettjének választotta. 2008-ban az ARTE+7 dokumentumfilmet készített a fiatal művészről, melyet a neves francia filmrendező, Bruno Monsaingeon rendezett. A koncertjeit hangos siker és érzelmi extázis övezi, melyről minden művészi allűr lepereg és a zene legmélyebb határait feszegeti.

"Egyszerűen zongoristának születtem" - jelentette ki ötéves korában Nyikolaj Luganszkij szülei legnagyobb meglepetésére.
A moszkvai születésű művész első zongoraleckéit egyik szomszédjuktól vette. Hétéves korában megkezdte hivatalos tanulmányait a moszkvai központi zeneiskolában, ahol Tatiana Kestnerrel, Alewander Goldenwieser egykori tanítványától tanult. 1988-ban első díjat nyert az All-Union Competition keretében, Tbilisziben és ezüstérmet a 8. Nemzetközi Bach Versenyen Lipcsében. 1990-ben második díjat nyert a Rachmanyinov Versenyen Moszkvában. 1992-ben a "Mozarteum" Nemzetközi Nyári Akadémián Salzburgban megkapta a legjobb zongoristának járó különdíjat. 1993 nyarán kéz-és hátsérüléseket szenvedett egy balesetben. Csak hónapokkal később tudott újra gyakorolni és magabiztosan színpadra állni. Ebben a nehéz időszakban kellett arról döntenie, hogy indul-e a X. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen, melyet 1994 nyarán tartottak. Végül úgy döntött, hogy a felkészülés segíthet visszatérni a fellépésekhez. Jól döntött, a versenyt megnyerte. Azóta nemzetközi elismertsége megkérdőjelezhetetlen, a legrangosabb zenekarok szólistája és a legjelentősebb koncerttermek állandó művésze. A koncertkörutak mellett Nyikolaj Luganszkij a Moszkvai Konzervatóriumban tanít. Játékát a zenei mélységek megszólaltatása és a zenei sokoldalúság jellemzi.

2016. október 14. (péntek), 19.30 óra - Zeneakadémia Nagyterem
David Fray zongoraestje - „MVM Koncertek - A Zongora"
Brahms: Variációk egy Schumann témára, op. 9, Schumann: fisz-moll novellette, no. 8
Schönberg: Három zongoradarab, op. 11, Brahms: Fantáziák, op. 116

2016. október 20. (csütörtök), 19.30 óra - Művészetek Palotája
Nikolai Lugansky zongoraestje - „MVM Koncertek - A Zongora"
Franck-Bauer: Prelűd, korál és variáció, Schubert: 4 impromptu, op. 142 
Csajkovszkij: 6 tétel az Évszakok c. ciklusból, Rahmanyinov: 4 Moment Musicaux

2016. október 24. (hétfő), 19.30-óra - Zeneakadémia Nagyterem
„MVM Koncertek - A Zongora 1-ben" 3.
„Variációk" - Balázs János zongoraestje
Mozart: 12 variáció, K. 265, Beethoven: 32 variáció egy eredeti témára, WoO. 80,
Schumann: Abegg-variációk, op. 1, Chopin: Variations brillantes, op. 12,
Brahms: Paganini-variációk, op. 35

Rendező: Jakobi Koncert Kft. és Besszer Koncert Kft.

www.jakobikoncert.hu

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: