2016. október 18., kedd

Retrofőzés és viselettörténet a Pesti Srácok Emlékparkban
A Józsefváros szívében, a Horváth Mihály téren található Pesti Srácok Emlékpark, életre kelt történelemkönyvként működő interaktív tér október 23-ig várja a látogatóit, ingyenes programsorozatával, filmvetítésekkel, kiállítással, és élőzenei koncertekkel, hogy megmutassa a ma emberének, hogy kik is voltak azok a Pesti Srácok, hogyan öltözködtek, hogyan éltek, mit ettek.Október 18-án, kedden Nemes Nóra gasztro újságíró az egykori konyhák gondjainak és ízeinek a rejtelmeibe vezeti be a közönséget, majd Valuch Tibor történész előadását hallgathatják meg az 1956 előtti és utáni divatról, öltözködésről.

17:00 Retrofőzés, ínségkonyha
Nemes Nóra, a nosalty.hu gasztro újságírója hiány- és ínségételekkel készül, olyan fogásokkal, melyet az ötvenes évek háziasszonyai jól ismertek, a ma emberének azonban - szerencsére - már különlegesség számba mennek. A háború utáni nemzedékeknek nagy gyakorlatuk volt abban, hogyan kell és lehet a válsághelyzet ellenére minden nap meleg ételt tenni a családi asztalra. Paraszti hagyományokból, gondos háziasszonyi spórolásból állt össze az a rutin, ahogy az ötvenes éves súlyos hiányait és jegyrendszerét próbálták túlélni - a korban divatos és gyakori ételek közül néhány (például a krumplistészta, hamis gulyás) máig népszerű maradt, mások eltűntek. Ezen a napon, a Horváth Mihály téren a sterc lesz a menü, pirított hagymával. (A sterc finom, de régen a szegények eledele volt: pirított lisztpép.) Mivel ez azonban magában valóban a szegények eledele volt, Nóra otthonról kullogót is hoz, ami egy régi, népi kelt tészta, ez tipikus falusi édesség volt az ötvenes években.

17:30 Viselettörténet, tárgykultúra 1956 előtt és után interaktív előadás
Valuch Tibor egyetemi tanár, az ELTE TáTK Történeti Szociológia Tanszékének és a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszékének oktatója. Fő kutatási területe a 20. századi magyar társadalom- és művelődéstörténet. Ezen belül az utóbbi időben a mindennapi élet történetével, a XX. századi magyar nagyüzemi munkásság társadalomtörténetével, valamint a rendszerváltás óta eltelt évtizedek társadalmi átalakulásának kérdéseivel foglalkozott. Könyve, a 2004-ben megjelent A lódentől a miniszoknyáig - Fejezetek a XX. század második felének magyarországi öltözködéstörténetéből. A könyv a magyarországi öltözködés, ruházkodás, ruházati ellátás és fogyasztás, valamint a divat történetét tekinti át a negyvenes évektől a nyolcvanas évek végéig, megvilágítva az öltözködés társadalmi hátterét és viszonyrendszerét. Milyen szerepe volt a divatnak és az öltözködésnek a második világháború befejeződését követő évtizedek hétköznapjaiban? Miként alakultak át a viselkedési szokások, a társadalmi normák? Milyen jellegzetességei voltak a fogyasztói tudat megerősödésének az öltözködés terén?

Sok szeretettel várnak minden érdeklődőt, a rendezvény ingyenes!

1082, Budapest, Horváth Mihály tér
Nyitva tartás: 2016. október 23-ig, hétfő kivételével minden nap 10-től 21:30-ig
A programokat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

http://emlekpark.pestisracok.hu

Nincsenek megjegyzések: