2015. január 27., kedd

Programok februárban is



.

Jön a tavasz! Elismerem, csak az időjárás játszik velünk, messze van az még. Addig se búsuljunk, mert ismét számos program közül lehet választani, hátha gyorsabban halad az idő, hamarabb elszalad a tél.


Barokk Bál; Győr, Zichy Palota; február 21. www.gyor.hu, Különleges farsangi élmény, barokk és rokokó ruhákba öltözött vendégek, korabeli muzsika fogadja az igényes szórakozást kedvelő közönséget. Az est a XVII-XVIII. századi zene és táncok jegyében zajlik, a táncmester a kontratáncok világába vezeti be az egybegyűlteket. A vendégeket a Zichy-palota díszes termeiben korabeli barokk menüsorral, játékos időutazással várják a szervezők.

Győri Filharmonikusok Farsangi koncertje, Celldömölk, Február 7. kmk@cellkabel.hu, Meglepetéskoncert sok vidámsággal, tréfával, Zenél: Győri Filharmonikus Zenekar, Vezényel:    Berkes Kálmán, Közreműködik:   Litkai Gergely - humorista

VIII. Budapesti Mangalica Fesztivál; Február 6-8.; V. Szabadság tér; http://www.mangalicafesztival.hu/; A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja.

Kocsonyafarsang - Miskolc, február 5-8., www.miskolcikocsonyafarsang.hu; Az ország egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválja és vására. A fesztivál a farsangi időszakban kerül megrendezésre Miskolc belvárosában. Kirakodó vásárán több száz kézműves és gasztronómiai árus jelenik meg. Nincs kocsonyafesztivál igazi kocsonya nélkül, ezért a széles körű gasztronómiai kínálatban a kocsonya is fontos szerepet kap.

Furmint Február - Budapest; február 5.; Magyar Mezőgazdasági Múzeum; www.facebook.com/furmintfebruar; 2015 februárjában már hatodik alkalommal állnak csatasorba a furmintok, hogy meghódítsák a borbarátokat. A furmint szempontjából koncentrált hónapban szerte az országban, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők állítják majd a középpontba ezt a szőlőfajtát. Az egész februárban tartó rendezvénysorozat csúcspontja a Nagy Furmint Február kóstoló lesz, amelyen idén közel százötven prémium furmintot lehet majd megízlelni.

Egerszalóki Boros-Toros, február 21.; Egerszalóki Turizmus Egyesület, www.egerszalok.hu, A program során bemutatják a hagyományos disznóvágás fortélyait. Az ide érkező vendégek részt vehetnek a disznó feldolgozásában, a hurka és kolbásztöltésben, az ebéd elkészítésében. Részt vehetnek egy kurta vagy egy csülökkoptató túrán. A délután során az egerszalóki pincészetekben forralt borkóstolásra nyílik lehetőség.

Kaposvári Farsang - Dorottya Napok; február 6-8.; www.egyud.somogy.hu, A város gazdag művészeti öröksége és a térség néphagyományai a farsangi vígasságok programjaiban is jelentős szerepet játszanak. Megannyi színes produkció, színházi előadás, néptánc csoportok, jelmez kavalkád és természetesen az Együd Árpád Művelődési Központ farsangi bálja biztosít hamisítatlan hagyományőrző szórakozást.
A karnevál idejére Kaposvár belvárosa, elsősorban a Kossuth tér népművészeti vásár színtere lesz, ahol nem csak a kézművesek remekeit csodálhatják és vásárolhatják a látogatók, de a lacikonyhások hada is gondoskodik arról, hogy a Dorottya Farsangi Napok évről-évre a térség igazi télbúcsúztató ünnepsége legyen.

Jégvirág Fesztivál; február 7-8.; Zsolnay Kulturális Negyed; www.zsn.hu; Az ország legnagyobb kulturális komplexumában, a Zsolnay Kulturális Negyedben Jégvirág Fesztivál és Csokoládé Karnevál csalogat izgalmas és édes élményekre. Március 7-éig élvezhető kiváltság ebben a lélegzetelállító építészeti, történelmi környezetben, a Pirogránit téren kialakított jégpályán korcsolyázni. Lesz a fesztiválon minden, ami jégből, hóból alkotható, - jégszobor készítés, óriás hógömb gyúrás, s aki már átfagyott, a melegben, forró csokoládéval olvaszthatja fel magát. A helyi kézműves csokoládék kiállítása és vására, és megannyi csokoládé témájú program édesgeti Pécsre az ínyenceket februárnak ezen az első hétvégéjén.

Busójárás; február 12-17.; Mohács; www.mohacsibusojaras.hu; A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, és köszöntik a tavasz eljövetelét.

Időutazás; február 7.; Debrecen, Bartók terem; www.kodalyfilharmonia.hu; J.S. Bach: I. C-dúr szvit BWV 1066, H. Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras, No. 3, J.S. Bach: VII. (g-moll) zongoraverseny, BWV 1058, H. Villa-Lobos: Choros No.6, Közreműködik: Balog József - zongora, Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Vezényel: Kocsis Zoltán

Mohai tikverőzés; február 17.; www.moha.hu; A falu életének kétségkívül legjelentősebb eseménye a húshagyó keddi tikverőzés. Farsangi népszokások az egész országban fennmaradtak, azonban a mohai különlegessége, hogy külső beavatkozás, felsőbb szervezés nélkül él.
A tikverőzés a farsang utolsó napján kerül megrendezésre. Minden év húshagyókeddjén a 14-20 év körüli legények tradicionális maskarába öltöznek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, és a legfiatalabb alakoskodók lánynak. A színes farsangi maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység és bőség szimbólumát). A szokás a nevét a csupán jelképesen elvégzett „tyúkverésről" kapta, a tyúkok fenekét a bohócok furkósbotjukkal jelképesen megütögetik, amely szimbolikus cselekedet a jószág termékenységét hivatott elősegíteni. A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit - elsősorban a lányokat, asszonyokat -, a járókelőket és az érdeklődőket, külön tekintettel a már hagyományosan az iskolákból és óvodákból idelátogató több száz gyerekre. A kormozással mindannyian a varázslat részeseivé leszünk.


Németh Krisztina -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: