2015. január 30., péntek

Kultúrházak éjjel-nappal, február 13-15-ig



.

Kultúrkavalkád: több száz program, több száz helyszín

Gőzerővel készülnek a hazai közművelődési intézmények a február 13-15. közötti hétvégére, hiszen már több mint 200 közművelődési intézmény, szervezet, mintegy 1.000 programjával jelezte részvételét az esemény hivatalos honlapján, a www.kulturhazak.hu oldalon.
A civil szerveződésből országos megmozdulássá nőtt programsorozat a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége és a Nemzeti Művelődési Intézet partnerségével, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jön létre idén már kilencedik alkalommal. A kikapcsolódni vágyó generációkat sokszínű, tartalmas programok várják kül- és beltéren, nappal és éjszaka egyaránt. Az esemény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, emblematikus arca pedig Szente Vajk, színművész, rendező.  
Az rendezvénysorozat részleteiről ma Vecsésen a Bálint Ágnes Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatót Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára; Sajtó Attila, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a rendezvénysorozat főszervezője; Szente Vajk, színész, műsorvezető, a rendezvénysorozat arca és Kis Tóth János, a vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központ igazgatója.
Hoppál Péter államtitkár elmondta: a Kormány támogat minden olyan kezdeményezést, amely a helyi közösségek kultúra mentén történő újjászerveződését segíti. A művelődési központok, vagy közismertebb nevükön kultúrházak pedig ennek a tevékenységnek a bázisai kell, hogy legyenek. Hangsúlyozta: a Kultúrházak Éjjel-Nappal programsorozat erre is felhívja a figyelmet. A programhoz február elsejéig csatlakozhatnak a hazai és idén első alkalommal a határon túli művelődési intézmények is. Mint mondta: a növekvő helyi közösségi aktivitás eredményeképpen ez idáig több mint 200 intézmény, szervezet, mintegy 1.000 programjával regisztrálta magát az esemény hivatalos honlapjára.
Sajó Attila, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke arról beszélt: a programok és a csatlakozott települések listája igen széles skálán mozog, kis falvaktól kezdődően megyei jogú nagyvárosig kapcsolódtak már be a program-kavalkádba. Hozzátette: szervezőként nem titkolt célkitűzésük, hogy a tavalyi rekord résztvevői létszámot, a mintegy 160 ezer fő látogatót az idén tovább növeljék.
A programok közül - csupán néhányat kiemelve - különösen izgalmas szórakozást kínál a Kecskemét Farsang Farka Hétvégéje, ahol koncertekkel, éjszakai palóc táncházzal, maszk-készítéssel várják a szórakozni vágyókat. A Kecskemét Táncegyüttes táncosaival a helyi Kulturális Központtól a „0 kilométer kőig" és vissza tavaszváró felvonulásra várják az érdeklődőket fazékkal, fedővel, kereplővel, síppal-dobbal. A Balaton-parti Vonyarcvashegyen meseszínház, kaktuszkiállítás és a Balaton Art Alkotóegyesület tagjainak közreműködésével nyilvános szinkronfestés várja a helyieket. A nyilvános festés jelszava: "Fessük át magunkat máról holnapra", melynek eredményeképpen egy éjszaka alatt új ruhát ölt magára a település. Miskolc Avason a Közösségi kávézóból indul a farsangi forgatag és az elmúlt években a helyiek aktív részvételével kialakított közösségi terekben folytatódik a mulatság, Komárom Koppánymonostor városrészében „Tavaszi portalanítás" címen az ott lakók fotóik, filmjeik segítségével osztják meg egymással az elmúlt években a közösségi ház körül zajlott eseményekkel kapcsolatos történeteiket, de érdemes lesz ellátogatni Mohácsra is, ahol a hagyományos busójárás kínál kikapcsolódást korosztálytól függetlenül.   
A több napos rendezvénysorozattal a szervezők szeretnék elérni, hogy a művelődési házak sokszínűsége és a közösségépítés lehetősége ismét bekerüljön a köztudatba, valamint, hogy a közművelődési intézmények alkotóműhelyei lehetnek a tehetséges fiataloknak és kibontakozásuknak. Szente Vajk, a rendezvény arca is sokat köszönhet e közegnek. A Békéscsabáról indult fiatal tehetségnek a helyi művelődési ház jelentette a kultúrával való találkozást, művészeti érdeklődésének kiindulópontját.
A programsorozat keretén belül pályázati lehetőségekkel kívánják ösztönözni a fiatalokat a szervezők. A kultúrházak tevékenységének népszerűsítése érdekében négy pályázatot hirdetett a Magyar Népművelők Egyesülete. A szakmai innovációs pályázatra új ifjúsági művelődési formák, módszerek kidolgozásával szakemberek jelentkezését várják február 16-ig, a flashmob-, fotó- és reklámszpot pályázatra bárki jelentkezhet a rendezvénysorozathoz kapcsolódó kreatív videóval, illetve a közművelődési intézmények programjain készült fotóval.

Kultúrházak Éjjel-Nappal
2015. február 13- 15.
Fővédnök: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere
Szervező: Magyar Népművelők Egyesülete
Partnerek: Közösségfejlesztők Egyesülete,
Kulturális Központok Országos Szövetsége, Nemzeti Művelődési Intézet
Fő támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma
www.kulturhazak.hu

facebook.com/kulturhazak

Nincsenek megjegyzések: