2010. október 6., szerda

Így köszön a gésák titkos utódja: - Hello Kitty!Nincs szája - nem beszél! Az ideális nő, az ideális gésa és az ideális játékmacska. És ma már nem csak Japánban, hanem minden kislány, és minden szentimentális nő szobájában. Hello Kitty meghódította a világot. A férfiak érthetetlenül bámulják, ahogy egy giccs-pink shop előtt sikoltoznak 3-tól 33 éves korig a csajok: WOOOOW!Hello Kitty figurája - az öregcsaj már elmúlt 33!
Kitty cica az elmúlt évtizedben tökéletesen meghódította a világot. Kitty-t 33 ével ezelőtt találta ki egy japán tervező, Yuko Shimizu, a Sanrio vállalat számára. Kezdetben a cica a háttérben mozgott, de később már nem csak Japánban, hanem szerte a világon nagy sikert aratott. Kitty varázsa gyermeki ártatlanságából következik, és olyan aprólékosan kidolgozott jellemvonásokból, melyekre elsőre, ha nem vagyunk kellően szemfülesek nem is figyelnénk.

Manga lány – őscica
Kitty figurája megmutatja a már jól ismert manga vonalat. Nagy szemek, termetes, kifejező arc, a karakter archetipikus vonásainak erőteljes felerősítése. Mégsem karikatúra. Kittynek nemhogy apró a szája, hanem nincs is neki - az ideális nő, gondolnánk, nagy figyelő tekintet, és mindig csöndben van ...

Fehér színe a tisztaságot, ártatlanságot hangsúlyozza. Kitty még kölyök - képzeljük -, de Kitty már túl van első Szaturnusz ciklusán is (29,5 év), igazi vénlány. Ő tehát az abszolút példakép, igazán jól tartja magát. A tanulság másik fele, hogy azért mert Kittynek végtelenül jól áll a rózsaszín nem kell feltétlenül 33 évesen – vagy efelett - mindannyiunknak rózsaszínben közlekedni, bár akinek jól áll, az ne fogja vissza magát!

Kitty és a ciki divat
A Kitty arcmásával ellátott tárgyak garmadája lepte el a világot. A 3 éves kislányok már Kitty arcmásával ellátott tortáért könyörögnek születésnapjukra, és láttunk már "összeöltözködött" anya-lánya párost, mindketten felcuccolva Hello Kitty holmikkal. Kistáskától a hajcsatton át a vad pink, strasszos övdíszig, mindent felvonultattak, amit csak a trend diktált. Kitty mindenhol ott lehet. Ferrari-n, kenyérpirítón, és notebook-on. Szégyentelenül saját imázsára festi az egész világot, ha éppen ahhoz van kedve. Mindezt ártatlan hatalmas szemmekkel - akár az igazi nők!

Kitty cat jelképei
Kitty e mellett hozza a tökéletes szépségű nő arcberendezését: a nagy gombszemek mellé kicsi, fitos orr, határozott, de szolid külső. Semmibe nem üti az orrát, szerény, nem büszke. Kitty jellegzetessége a bal füle körül elhelyezkedő masni vagy egyéb dísz. Gyakran egészen tirádás csatokat láthatunk tőle, a japán gésa-kultúrát idézik a hajékek. Ugyan, melyik férfit nem igézi meg a Művészet egy különleges Asszonya?

Macskanő és igazi gésa
Kitty a legnőiesebb, szűzi ártatlanságával mindenkit levesz a lábáról. Kitty az abszolút nő. Macskaféle, miként minden nő: barátainak játékos, kedves cica, az ágyban bújós cicuri, anyaként pedig tigris. Gyermeknek adni, a céltudatos nevelés egyik modern jelképe lehet, képviseli a vonzó nővé alakulás irányát.

Hello Kitty- ágyba bújsz velem?
Kitty rózsaszín öltözete szintén a fiatal, friss ártatlan energiákat idézi, talán az utcán bátor, de a hálószobában megengedett kedvenc színe, a férfiakat többnyire beindítja a rózsaszín szövet és néhány játékos, kreatív kiegészítő. Kitty gésa kisugárzása pedig nem csak a vonzerőről szól, hanem a nyugalomról, bölcsességről és harmóniáról is. A rajzfigura képes volt eljuttatni ezt az értéket Nyugatra, olyan családokba is, ahol egyébként nem voltak kíváncsiak a keleti misztériumokra!

Kitty játék, elv és dísz. Mindenki eldöntheti, hogy művészi-giccses, vicces, cikis, vagy éppen rajongani szeretne érte. Egy biztos - Hello Kitty véleményalkotásra késztet, s mint ilyenben, ott rejtőzik a kor igénye és üzenete.


Fodor Kata, Harmonet

Nincsenek megjegyzések: