2017. október 8., vasárnap

Újra a zenéé a főszerep Pécsen, a Zeneszüret Fesztiválon




.

A bor és kultúra fellegvárában október 5. és 10. között 22 helyszínen 35 program zajlik majd, a koncertek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, tematikus séták és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a tereket, utcákat.

Pécs egyetlen klasszikus zenei fesztiválján a rendező Filharmónia Magyarország szlogenének megfelelően „Közel hozza a zenét”, kimozdítja azt a koncerttermek falai közül, hogy a társművészeteket segítségül hívva különleges helyszíneken sokféle arcát megmutassa az érdeklődőknek. Az idei év középpontjában a karmester sokoldalú szerepe áll, ami a Kodály év keretében megrendezett hangversenyen vagy a méltán világhírű pécsi Angster-orgonamanufaktúra 150. születésnapja alkalmából rendezett programokon is szerephez jut.
A Filharmónia Magyarország immár hagyományos őszi fesztiválja, a Zeneszüret Fesztivál az országban egyedülálló egységében és hangulatában mutatja meg a zene életteli, örömre hívó természetét. Ne lepődjenek meg tehát a járókelők, ha lépten-nyomon élő klasszikus zenébe botlanak a város főbb terein október 5-től a programsorozat eseményein. A térzenei produkciók mellett flashmobok, kiállítások, ifjúsági hangversenyek, tematikus séták, zenelépcső és térzenék fogadják a városlakókat és az ideérkező kirándulókat.
A rendezvénysorozat központi témája a karmester, ami nem véletlen választás, hiszen a Zeneszüret Fesztivál alatt a pécsiek találkozhatnak a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny résztvevőivel, hiszen a fesztivállal egyidőben zajlik – a budapesti megnyitó és első forduló után – a verseny második fordulója október 9-10. között Pécsett, szintén a Filharmónia Magyarország szervezésében.
A karmester hivatás jelenik meg a Zeneszüret Fesztivál során nemcsak a zenei produkciók kiemelt elemeként, de kiállításokon, sőt a tánc nyelvén is, hiszen a szervezők a dirigensi feladatokat új szempontokból, más megközelítésből is szeretnék bemutatni. A fesztivál nyitónapján, október 6-án nyílt A karmester című kiállítás, majd „becsalogató” fanfárszó hangzott fel a Kodály Központ előtti téren, tisztelegve a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny előtt. A világ koncertpódiumainak ünnepelt zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar ezen az estén a Filharmónia Magyarország Mester bérletének Győzedelmes küzdelmek nyitóhangversenyén – Alina Pogostkina hegedűművész közreműködésével és Marin Alsop vezényletével – Sibelius Hegedűversenyét és Sosztakovics 7. szimfóniáját hozta el a pécsi közönségnek. A klasszikus zenekari műveknél meghatározó a karmester személye, aki nemcsak láthatatlan irányítója a műnek, hanem látványeleme is, gesztusai és mimikája tovább fokozzák az élményt. Ugyanezt figyelhetjük meg a flamenco műfajában: A táncoló karmester címmel október 7-én a Magtárban 17 órától Pirók Zsófia és Lippai Andrea táncművész a mozdulat varázsából hoz létre új élményt.
A fesztivál állandó programjaként a Filter Kultúrkávéház minden nap 16.00 és 17.30 órai kezdettel a karmesterversenyhez kapcsolódó gyermekprogramján tematikus diafilmdélutánt rendez, az Apolló mozi pedig a dirigensi hivatással összefüggő filmeket vetít 18 órától. Városszerte több helyszínen – többek között az 1. számú postán, a Hild udvarban és a Ferencesek utcai 100 éves villamos előtt – október 9–10. között délutánonként Zenelépcső várja az arra sétálókat, a munkából hazasietőket.
Az egyedülálló koncertélmények csúcspontjaként a Kodály-emlékév keretein belül egy grandiózus produkcióban a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, szólistái, valamint a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének kórusai hozzák el október 7-én este 19 órától a Kodály Központba a dicsőségről álmodozó öreg obsitos, Háry János történetét.
A Zeneszüret Fesztivál másik rendkívüli produkciója az Angster-orgonagyár 150 éves évfordulóját ünneplő orgonanap október 8-án, melynek keretében Szamosi Szabolcs orgonaművész és a Pécsi Művészeti Symphonic Band koncertje mellett orgonaséta és orgonagyár-látogatás részesei lehetnek az érdeklődők, sőt egy bemutató keretében a gyerekek is tanúi lehetnek a sípöntésnek. A sétát Angster Erzsébet vezeti, és a gyárlátogatáson a dinasztialapító Angster József kedvenc süteményét is megkóstolhatják.
Világslágerek nagyzenekari kísérettel – aligha kívánhatunk ennél többet-jobbat egy őszi kellemes estéhez… A könnyűzene mára klasszikussá nemesedett melódiáinak előadója Szulák Andrea, akinek a Győri Filharmonikus Zenekar lesz a partnere a fesztivál záróhangversenyén október 10-én a Kodály Központban, vezényel Silló István.
A Zeneszüret Fesztiválra jegyek válhatók a Filharmónia Magyarország pécsi jegyirodájában (Kodály Központ, Breuer Marcell sétány 4., Tel.: 72/ 500-300) és a www.jegymester.hu oldalon. A Zeneszüret Fesztivál több programja is térítésmentesen látogatható.
  1. október 5-10.
Zeneszüret Fesztivál
Pécs
www.zeneszuret.hu
 

Nincsenek megjegyzések: