2017. január 2., hétfő

Hiányzik a magyar sportolók mentális felkészítése
Minden sportolónak szüksége van arra, hogy a kudarcokat vagy éppen sikereket fel tudja dolgozni valakinek a segítségével. Egy frissen megjelent könyv szerzője, Sabi Hegymegi szerint azonban Magyarországon ez nem jellemző. Egyenesen azt állítja, hogy nagytöbbségben hiányzik a magyar sportolók mentális felkészültsége és az önbizalma.
"Fejben dől el a verseny" - mondják a sportpszichológusok. A világ egyes részein már jóval előbb felismerte a sportszakma a speciális pszichológiai, mentális felkészítés fontosságát, nálunk még ma is gyerekcipőben jár ez a téma. Pedig lelki doppingra igenis szükség lenne.
"A magyar sportolók többségéből hiányzik az önbizalom, amit két évtizedes sportolói tapasztalatom alapján is bátran kijelentkezek. Mindez szerintem a mentális felkészítés hiányára vezethető vissza. Meglátásom szerint az okok között szerepel a klubok vezetőinek bizonytalan, rövidtávú, és gyakran cél nélküli jövőképe, ami az edzők munkájára is kihat" - mondta Sabi Hegymegi, a Lépésről lépésre a csúcsra című nemrég megjelent könyv szerzője, aki a kötettel főként a sportolók mentális felkészítését hivatott segíteni.
"Legyen fiatal vagy idősebb, egy sportolónak szüksége van arra hogy a kudarcokat vagy éppen sikereket fel tudja dolgozni valakinek a segítségével. Ki tudja beszélni magából, és az edzők elhitessék vele, hogy képes a legjobbak közé felérni vagy ott maradni. A játékosok, sportolók, sok esetben azonban még válogatott szinten sem kapják meg a megfelelő támogatást, kevés a megfelelő mentalitású edző és a szakmai támogatás. Amire szükség lenne, az egy hozzáállásbeli, felfogásbeli revolúció már serdülőkortól kezdve. A sportolókkal és egyébként már általánosságban a gyerekkel is az iskolában el kellene hitetni azt, hogy többre képesek. A magyar ember pesszimista, szokták mondani, de ezt a negatív beidegződést a következő fiatal generációból ki kellene "műteni" minél több pozitív gondolatú órával, előadással, amelyeket én is szeretnék otthon megvalósítani. Önbizalmat kell beléjük nevelni, el kell velük hitetni, hogy mi magyarok egy "szuper" nemzet vagyunk ami rengeteget adott a világnak" - nyilatkozta a szerző.
"Azért írtam a könyvet, hogy bizonyítsam és levezessem, hogy a megfelelő mentalitással és szemléletmóddal bármit ellehet érni. Egy új szemléletmódot adhat ez a könyv azoknak, akik elolvassák. Magabiztosan állítom, hogy amit benne összefoglaltam, a sportolói karrieremből, és magánéletemből, felnyitják azoknak a szemét, akik többet éreznek magukban, és rájönnek, hogy itt bizony radikális változás kell, és ezt meg is kapják a könyvben leírt gyakorlatias még is egyszerű tanácsokkal. Önbizalmat, motivációt, egy új szemléletmódot" - tette hozzá Sabi Hegymegi.


Sabi Hegymegi
Lépésről lépésre a csúcsra
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalszám: 160 oldal
Megjelenés: 2016. november 03.
Kötés: Ragasztott
ISBN: 9786155596667
 

Nincsenek megjegyzések: