2011. február 25., péntek

A négy legveszélyesebb adalékanyag





A csábítóan ízletes élelmiszerek ártalmas összetevőket rejthetnek. Ismerd meg, melyektől kell leginkább óvakodnod!





Vonzó színekkel, illatokkal és ízekkel találkozhatsz az élelmiszerüzletek polcain.Többségük kényelmedet szolgálja, hiszen gyorsan elkészíthető fogásokat varázsolhatsz belőlük. Ahhoz azonban, hogy megfelelő ideig megmaradjon a minőségük, és szívesen fogyaszd őket, számtalan adalékanyagot tartalmaznak.Becsapják szervezetedet, hiszen a mesterséges anyagok elfedik, hogy valójában csekély értékes tápanyaghoz jutsz. Ennél is nagyobb veszély, hogy számtalan kellemetlen tünetet, esetenként súlyos betegséget okozhatnak.

Hamisított ízek – a nátrium-glutamát

Észrevetted, hogy egyes élelmiszerekből hiába fogyasztasz hatalmas mennyiséget, mégsem érzel jóllakottságot?

Többségükben ott rejlik a nátrium-glutamát nevű ízfokozó. Ezt az anyagot mesterséges erjesztéssel cukornádból vagy szójából állítják elő. Önmagában íztelen, ám bizonyos ételekhez adva többszörösére emeli ízhatásukat. Ezért könnyen lehet, hogy a kevésbé értékes összetevőket tartalmazó élelmiszerről elhiszed, hogy valóban fontos nyersanyagokból áll.

A szervezetedet azonban nem lehet becsapni! Amint ízlelőbimbóid érzékelik a falatok aromáját, sejtjeid felkészülnek, hogy valódi, tápláló anyagokhoz jutnak. Mivel ehelyett csak mesterséges adalékkal feljavított, valójában csekély tápértékű ételhez jutsz, éhségközpontod kiadja a parancsot: egyél újabb adagokat! A következmény az elhízás és a hiányállapotok megjelenése.

A nátrium-glutamát emellett számtalan mellékhatást okozhat, főként ha egyéni érzékenység is fennáll. Fejfájást, szapora szívverést, szédülést tapasztalhatsz, és allergiás reakció alakulhat ki, ha észrevétlenül nagyobb mennyiségben kerül a szervezetedbe.

Leggyakrabban felvágottakban, chipsekben, gyengébb minőségű leveskockákban fordul elő, de legjobb, ha minden előre csomagolt termék összetételét elolvasod, mielőtt a bevásárlókosaradba kerülne.

Édes csalódás – az aszpartam

Ideális testsúlyod elérése érdekében választásod könnyen eshet cukor helyett a mesterséges édesítőszerekre. Egyes fajtáik azonban hosszabb távon súlyos mellékhatásokat okozhatnak.

Az aszpartam nevű édesítőt nemcsak tabletta vagy folyadék formájában kínálják, de szénsavas üdítőitalok, ízesített joghurtok, diabetikus termékek és pezsgőtabletták is tartalmazhatják. Ha ezek az élelmiszerek gyakori szereplői étrendednek, nem csoda, ha látás- és alvászavart, migrént, nyugtalanságot tapasztalsz. Az aszpartam ráadásul a szervezetbe kerülve rákkeltő anyagokká bomlik, többszörösére növelve a rettegett kór kialakulásának esélyét.

Különösen veszélyes lehet cukorbetegség esetén, mert súlyosbítja a diabétesz szövődményeit.

A kívánt célt, a testsúlycsökkentést sem éred el a használatával, mivel a mesterséges édes íz fokozott kalóriabevitelre készteti a központi idegrendszert. Cukor helyett természetes és egészséges választás a stevia nevű növényből előállított készítmény, melyből igen csekély mennyiség is elegendő édes ízt biztosít. Ha nincs szükséged fogyókúrára, a cukrot mézzel is helyettesítheted, mely fontos vitaminokat és aminosavakat tartalmaz.

Tartós étel, tartós ártalom – a nátrium-nitrit

Kényelmes megoldás a hosszas vacsorakészítés helyett a hűtőbe nyúlni a fóliába csomagolt felvágottért. Ám lehet, hogy a sütést-főzést választod inkább, ha megismered, mit is rejt a szeletelt termék.

A sonkafélék, kolbászok és egyes sajtkészítmények tartósításához használt nátrium-nitrit nevű kémiai vegyület valóban megóvja az élelmiszert a gyors romlástól, a kórokozó baktériumok elszaporodásától. A hosszas eltarthatóságért azonban komoly árat fizet az egészséged. A nitritek a gyomorba és a tápcsatornába kerülve rákkeltő nitrózaminokká alakulnak. A folyamat annál kockázatosabb, minél gyakrabban kerül tányérodra az adalékanyagot hordozó táplálék. A vér összetételére is kedvezőtlen hatást gyakorol, gátolja a vörösvértestek oxigénszállító képességét. Csökkenti a vitaminok és a vas felszívódását, fokozva a hiányállapotok esélyét.

Plasztikázott ételek – a foszfátok

Az állományjavítók leggyakoribb fajtái a foszforsavak és sóik, a foszfátok. Szerepük, hogy a feldolgozott élelmiszerek színét, ízét és formáját hosszasan megőrizzék. Ám épp ellenkező hatást váltanak ki csontrendszeredben: hozzájárulnak, hogy csontjaid idő előtt veszítsenek szilárdságukból. A foszfátok kedvezőtlen irányba tolják el szervezeted kalcium-foszfor egyensúlyát, gátolják a kalcium felszívódását és csontokba épülését. Könnyen előfordulhat, hogy a csontritkulás megelőzése céljából gyakori vendég a tányérodon a sajt, de nem mindegy, melyik fajtája! Az ömlesztett és kenhető sajtok gyakran rejtenek foszfátokat, így hiába tartalmaznak kalciumot is, az adalékanyag hatására nem csontvédő, hanem csontritkulást kiváltó hatással számolhatsz.

Nemcsak a sajtféléknél, de a tartós pékáruknál és a tejkészítményeknél is figyeld a csomagolást, és lehetőleg fordíts hátat a foszfátoknak.

Természetesen időnként választhatod a praktikus megoldást, a csekély időráfordítást igénylő élelmiszereket. Kis mennyiségben fogyasztva az adalékanyagok nem jelentenek komoly veszélyt. A hangsúlyt helyezd az arányokra, és étrended jelentősebb részét megbízható, természetes összetevőkből készítsd.



Ötvenentúl.hu - Galgóczi Dóra

Nincsenek megjegyzések: