2019. április 20., szombat

Ikária




.
Ikária, a százévesek szigete

Görögországban két Ikária van. Attika régiójában található egy romváros, amely Homérosz költeményiben is szerepel. És Ikária, a 100-évesek szigete. A görög mitológia szerint Ikarosz, aki szárnyakat szerelt magára és repülni próbált, a tengerbe zuhant. Holttestét a tenger a szigetre vetette, itt találta meg Héraklész és azóta nevezik a szigetet Ikáriának.

   Ikária minden harmadik lakosa legalább 90 éves koráig él, a népesség többsége pedig legalább 100 évig. A titok talán az Égei-tengeren található természeti paradicsomban rejlik, ugyanis 8 gyógyforrás található a szigeten. Kevés turista látogat el ide. Ugyanakkor senki sem magányos, hiszen 10.000 barátságos, optimista őslakó él a szigeten.
   Itt nem létezik Alzheimer-kór, illetve az öregedéssel kapcsolatos kényelmetlenségek. Sokan azért jönnek ide az Egyesült Államokból, hogy itt éljék meg utolsó napjaikat. Van akinek orvosa azt mondta, hogy csupán néhány hónapja van hátra. És boldog 36 évet élt még a szigeten. De mi lehet a titok a gyógyforrásokon kívül?
   Ikária szigetén nincs rohanás, az emberek jó kedvvel végzik munkájukat, hegyi ösvényeken túráznak, és a saját kertjeikből esznek gyümölcsöket. Az itt élő emberek imádják az olíva olajat, a kovászos kenyeret, a kecsketejet és a gyógynövényekből készített teát. Az estéket a szomszédokkal töltik egy kancsó finom bor mellett. Amikor egy 101 éves nőt megkérdeztek, hogy mi a titka, mókásan azt válaszolta, hogy örömünkben elfelejtünk meghalni.
   A sziget Athén kikötőjétől Pireusztól 100 kilométerre fekszik, a rendszeresen induló hajó - és kompjáratokkal könnyedén megközelíthető. Azok számára szolgálhat kedvező úti célul, akik valóban kikapcsolódásra és nyugalomra vágynak egy meseszép, érintetlen környezetben. Amelyet strandok és öblök tesznek még varázslatosabbá. Fővárosában különféle üzletek, hangulatos éttermek, és kávézók, tavernák csábítják a vendégeket, akik megkóstolhatják a görög specialitásokat. A sziget Armenistis nevű kis települése mellett található a legnagyobb strand, a turisták legkedveltebb partszakasza, még sem kell az embernek a zsúfoltságtól és a helyhiánytól tartania. Ikária azon kevés szigetek közé tartozik, mely igazán megőrizte eredeti görög báját, hangulatát, mely még vonzóbbá teszi a pihenni vágyó látogató szemében. Sok orvos keresi a 100-évesen szigetének titkát. Csak támpontokat találtak.
   Ikária lakói még a hagyományos mediterrán étrendhez viszonyítva is sok halat, valamint zöldséget esznek, és viszonylag kevés húst fogyasztanak. A 90 évnél idősebb szigetlakók esetében tízből hatan még mindig nagyon aktívak fizikailag, míg Európa többi részén ez az arány 20 százalék. A helyiek olívaolajban készítik az ételek többségét. A hegyoldalakról gyűjtött, vadon termő zöldségeket, illetve gyógyfüveket táplálkozási és gyógyászati célokra használják. Az idősebbek kedvelt napi itala az egyebek között szárított zsályából, kakukkfűből, mentából és kamillából főzött tea, amelyet helyi mézzel édesítenek.


Láng Róbert - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: