2018. október 14., vasárnap

Szilágyi Zsófia Egy nap c. filmje premier előtt a 3. Európai Art Mozi Napon




.

Október 14-én, vasárnap, a 3. Európai Art Mozi Napon számos magyar városban vetítik premier előtt Szilágyi Zsófia Egy nap c. filmjét. Szilágyi alkotását itthon óriási várakozás övezi, a film eddig számos rangos nemzetközi elismerést kapott.


Az Egy nap világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját, a Szarajevói Filmfesztiválon Szamosi Zsófi főszereplő megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat. Az Egy nap Szilágyi Zsófia első nagyjátékfilmes rendezése, a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készült.

A 3. Európai Art Mozi Napon, október 14-én, vasárnap a következő helyszíneken és időpontokban látható az Egy nap c. alkotás:
Békéscsaba, Center Mozi: 19:00
Budapest, Art+Cinema: 16:30
Budapest, Cirko - Gejzír Filmszínház: 18:45
Budapest, Kino Café mozi: 20:30
Budapest, Művész Mozi: 16:15
Budapest, Puskin Mozi: 13:00
Cegléd, George Pal Filmszínház: 18:00
Debrecen, Apolló Mozi: 18:00
Gyöngyös, Cinema Bridge Mozi: 20:00
Kecskemét, Otthon Mozi: 18:00
Miskolc, Művészetek Háza: 16:15
Pécs, Apolló Mozi: 20:30
Sárospatak, A mozi: 18:00
Szeged, Belvárosi Mozi: 20:15
Székesfehérvár, Barátság Mozi: 15:15
Szentendre, P'Art Mozi: 15:00
Szigetszentmiklós, Nádasdy Filmszínház: 16:00
Szolnok, Tisza pArt Mozi: 16:15
Szombathely, Agora Savaria Filmszínház: 18:00
Tapolca, Tapolca Városi Mozi: 18:00

A november 8-i országos mozipremier előtt több közönségtalálkozón is megtekinthető a film, ahol az alkotókkal is lehet találkozni:
Október 12. péntek, 20:00, Művész Art Mozi, Budapest - vendég: Szilágyi Zsófia rendező, Kenesei Edina producer
Október 26. péntek, 18:00, Uránia Nemzeti Filmszínház, Budapest - vendég: Szilágyi Zsófia rendező

A film premier időszakában több közönségtalálkozó is lesz vidéken, többek között Kecskeméten, az Otthon moziban és Szegeden, a Belvárosi moziban.

Egy nap - Színes, magyar játékfilm
Hazai premier: 2018. november 8.
Szereplők: Szamosi Zsófi, Füredi Leó, Barcza Ambrus, Varga-Blaskó Zorka, Gárdos Márk, Láng Annamária, Vándor Éva, Hajduk Károly
Forgatókönyv: Szilágyi Zsófia, Mán-Várhegyi Réka
Producer: Pataki Ági, Kenesei Edina
Co-producer: Kovács Gábor, Romwalter Judit, Prop Club
Fényképezte: Domokos Balázs, Vágó: Szórád Máté
Zene: Balogh Máté
Rendezte: Szilágyi Zsófia

Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillére, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel.

Szilágyi Zsófia egy Pécsett szerzett diploma után a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televíziórendező szakán végzett 2007-ben Gothár Péter és Enyedi Ildikó osztályában. Az Egy nap első játékfilmes rendezése, amely a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készült. Az Egy nap világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban szerepelt, és a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el. A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége az Európai Filmakadémia kérésére összeállított egy 12 filmből álló listát is, amelyen szintén helyet kapott az Egy nap, amely ezzel esélyessé vált az Európai Filmdíjra is.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: