2018. október 18., csütörtök

6 + 1 tipp mely megkönnyíti a rántott ételek készítését




.

Ha azt mondom, hogy rántott étel lelki szemeink előtt egy tekintélyes szelet rántott hús jelenik meg. Ha egy borongós hétvégén a gőzölgő húsleves után ez kerül az asztalra, garantált a siker. Rántott ételt készíteni mindig telitalálat, legyen szó válogatós gyerekről, magyaros gyomrú rokonról, vagy akkor, ha egyszerűen csak nincs kedvünk azon agyalni, hogy mi legyen az ebéd. A húson kívül a sajtokat is nagyszerűen lehet rántani, de hiába tűnik könnyen elkészíthetőnek, jó rántást készíteni nem is olyan egyszerű. Most olyan panírozási trükköket és tippeket mutatunk, melyek segítségével könnyen és gyorsan ínycsiklandó finomságokat varázsolhatunk az asztalra.


Ahány ház annyi rántás
A nagyi klasszikus rántását sokféleképpen fel lehet dobni. Gluténérzékenyek például zabkorpával válthatják ki a zsemlemorzsát, rizsliszttel helyettesíthetik a hagyományos lisztet, míg fogyókúrázóknak a rozsliszt ajánlott. Kísérletező kedvűek szezámmagot, mandulát keverhetnek a morzsába, az igazi gurmanok pedig rozmaring levélkékkel is feldobhatják a hagyományos ízeket.

Panírozva minden jobb
Hús helyett próbáljuk ki a zöldségeket! Örök kedvenc a rántott gomba tartármártással, de jól panírozható a rózsákra bontott brokkoli és karfiol is. Jöhet a cukkini, tök, sőt a hagyma is isteni aranybarna bundában. Aki még új a sajtrántás műfajában, azoknak azt javasoljuk, hogy a keményebb fajtákkal kezdjen. Ilyen például a trappista sajt. Ha pedig a hagyományostól eltérő ízeket próbálna ki, tökéletes választás a gouda vagy ementáli.

Rántani nem is olyan macerás
A panírozással sok idő elmegy, ráadásul kevésbé gyakorlott konyhatündérek utána rögtön nagytakarításba is kezdhetnek. Az egész megúszható akkor, ha valaki már elvégezte ezt a feladatot előttünk. Az Aranyfalatok pont ezt tette: Bepanírozta kedvenc sajtjainkat, így valóban pár perc alatt máris a tányérunkon gőzölöghetnek a kívül roppanós, belül lágyan omlós camembert falatok. Már csak az áfonyalekvár hiányzik hozzá…

Aranybarna és roppanós
Kezdők hibája hogy nem várják meg, amíg a sütéshez használt zsiradék igazán átforrósodik. A langyos olajba tett ételek gyorsan átitatódhatnak. Fontos, hogy a sülő darabok ne érjenek egymáshoz. Különösen igaz ez a sajtokra melyeknek könnyen megsérülhet a bundájuk, és kifolyhat a belsejük.

Egészséges és tápláló
Az elkészítés mellett sok múlik a köreten is. Bő zsiradék helyett használjunk sütőt vagy serpenyőt. Ez a készítési mód kifejezetten kedvez a sajtoknak. Például az így elkészített rántott Karaván sajt füstös íze kiválóan illik például a rukkolához, sült körtével fogyasztva pedig igazi ínyencség. A sajtokhoz különösen jól passzolnak a friss zöldségek, így ha kímélőbb ételt szeretnénk, csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy milyen salátát varázsolunk a sajt mellé.

Megszokott ételek újragondolva
Főleg a panírozott sajtok könnyen variálhatók, hiszen bármilyen salátához jól passzolnak. A hagyományos majonézt felcserélhetjük a könnyen elkészíthető remulád mártással, de egy kis kreativitással annyi idő alatt, amíg megfő a tészta könnyen hamis húsgolyós spagettit készíthetünk Aranyfalatok Medve sajtból.
+1 Szószok, öntetetek, mártások
Ha a fenti trükköket alkalmazzuk pár perc alatt valóban ízletes, roppanós és tartalmas meleg étel kerülhet az asztalra. Sokszor sem kedvünk, sem időnk sincs több időt a konyhában tölteni. Ennyi idő alatt viszont gyorsan elkészíthető például egy kapros, hagymás tejfölös mártogatós, egy mindig harsogóan friss avokádókrém, de egy pikáns paradicsomos öntet sem igényel sok időt. A lényeg, hogy bátran kombináljuk a hűtő tartalmát a fantáziánkkal.

Nincsenek megjegyzések: