2018. október 19., péntek

Öt hasznos tipp a tudatosabb élelmiszer-felhasználásért
.

A Magyarországon keletkező élelmiszer-hulladék legnagyobb része a háztartásokban gyűlik össze, ezért az egyéni hozzájárulás, illetve a rutinszerű háztartási gyakorlatok újragondolása a leghatékonyabb eszköze a pazarlás csökkentésének. A Falatozz.hu összegyűjtött néhány a hétköznapokban egyszerűen alkalmazható jótanácsot, amelyek megfogadásával közelebb kerülhetünk a tudatosabb élelmiszer felhasználáshoz.A statisztikák alapján a kidobott élelmiszer mennyisége az elmúlt években növekedett. Ahhoz, hogy megfordítsuk a folyamatot fontos, hogy megértsük étkezési szokásaink következményeit, és szükség esetén újragondoljuk az élelmiszerek vásárlásához, tárolásához és a főzéshez kapcsolódó gyakorlatainkat. Ehhez kíván segítséget nyújtani összeállításunk” – mondta Veres László a Falatozz.hu ügyvezető igazgatója.
 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, és bár az európai és észak-amerikai országoknak majdnem kétszer annyi ennivalója van, mint amire a lakosságuknak szüksége van, a világon mintegy egymilliárd ember alultáplált. Az élelmiszer-pazarlás csökkentése nem csak a jobb élelmiszer-ellátottságot eredményezne, de jelentős környezeti hatásai is lennének, mivel a hulladékká váló élelmiszer gyártásához felhasznált erőforrások is felszabadulnának.
  Vásároljon tudatosan! Sokszor előfordul, hogy egy recepthez csak egy kávéskanál kell valamiből, de meg kell hozzá vennünk az egész kiszerelést. Keressen olyan boltokat, amelyekben darabszámra és kis mennyiségben is vásárolhat, így minden zöldség és gyümölcs frissen kerül az asztalra, és nem kell bajlódni a megmaradt ételek lejáratával sem. Szerencsére vannak már erre szakosodott cégek is, amelyek pont annyit csomagolnak Önnek, amennyire az adott ételhez szükség van, és még a kiméréssel sem kell bajlódnia.
 
Rendszerezze az élelmiszer otthoni tárolását! Ha logikusan építi fel a hűtőszekrény tartalmát, akkor kisebb a valószínűsége, hogy véletlenül találunk valami ősrégi dolgot, ami már gyakorlatilag kimászik a hűtőből. Mindig helyezze az újonnan vett termékeket a hátsó részekbe, és hagyja elöl a közeli lejáratú termékeket.
 
Annyit főzzön, amennyit elfogyaszt! Nem baj az, ha egy héten egyszer nagybevásárlást tartunk, csak nehogy a nyakunkon maradjon a fele cucc, ami a kosárban landol. Erre a legjobb megoldás, ha már az elején felcímkézve és dátumozva tesszük a mélyhűtőbe azt, amiből sok van otthon. Meglepő módon a húsokon kívül a kenyeret is remekül le lehet fagyasztani: utána elég kiolvasztani vagy a pirítóba tenni. Alkalmas továbbá a hűtési hadműveletre a spenót, a bogyós gyümölcsök és az érett banán is.
 
Tároljon! Nem bírta megenni a vacsoráját? Semmi gond, csak ne dobja ki, vagy hagyja elöl a fél tányér ételt, hanem tegye át egy légmentesen zárható, műanyag tálba. Mennyivel jobb lesz másnap elővenni egy fáradt munkanap után abban a tudatban, hogy nem kell főzni, hiszen van még melegíthető maradék. A kibontott, száraz élelmiszereknek pedig tartson otthon mindenféle címkés bödönt, üvegcsét, klipszet és gumit, amelyekkel hosszan tárolhatóvá és molymentessé tehetők az élelmiszerek.
 
Tapasztalja ki, mennyi élelmiszer szükséges a tökéletes adaghoz! Előbb-utóbb mindenki ráérez főzés közben, hogy mi az a mennyiség, ami megfelelő az adott ételhez és a gyomorkapacitáshoz egyaránt. Ha egy csomag tasakos rizs túl sok, és az utolsó pár kanál mindig a szemetesben végzi, akkor érdemes másféle kiszerelésben megvásárolni.
 

Az élelmiszerhulladékok által okozott társadalmi és környezeti károkról, és arról, hogy Ön mit tehet a háztartásában kidobott ennivaló mennyiségének csökkentése érdekében, további információkat és gyakorlati tanácsokat talál a Magyar Élelmiszerbank szemléletformáló programjának a weboldalán, az http://www.eselytazetelnek.hu/-n.
 

Nincsenek megjegyzések: