2011. március 30., szerda

Irány Skandinávia



Hurrá, nyaralunk! Ezt a mondatot várjuk egész évben. Miközben tervezzük szabadságunk legapróbb részleteit, és a pálmafákra gondolunk, nem is sejtjük, hogy a „hidegen” hangzó Skandinávia milyen felejthetetlen élményt nyújthat számunkra. Nézzünk szét ezen a tájon, mely a világ egyetlen olyan oázisa, mely érintetlen környezetével, aktív pihenéssel, és a természet hihetetlen csodáival várja messziről jött utazóit.

A nyaralás szó hallatán legtöbbször a déli tájakra, az árnyékokat nyújtó pálmafákra, és a homokos tengerpartra asszociálunk, persze jogosan. Eközben Észak-Európában olyan gyöngyszemekre bukkanhatunk, amelyekről legszebb álmainkban sem gondoltunk volna. Skandinávia Európa, sőt a világ egyetlen pontja, ahol érintetlen természet, nyugodt körülmények, tavak, fjordok, hegyi patakok, gleccserek, illatos fenyvesek, erdei -, hegyi túrák, és a négy évszak szinte minden áldása, és átka egyszerre zúdulhat az odautazóra. Legyünk bátrak, és kíváncsiak. Ha bepakoltuk bőröndünket, elraktuk az esőkabátunkat, és fürdőruhánkat, irány a Skandináv államok, azon belül Norvégia és Dánia.


Norvégia – az éjszaki fény hazája

Norvégia Észak-Európa egyik állama, Svédországgal, Finnországgal, Oroszországgal határos, fővárosa Osló. Nyugati partját a Norvég-tenger, északit a Jeges-tenger és a délit az Északi-tenger mossa. A Skandináv-félszigeten elhelyezkedő ország nagy részét hegyek borítják, a norvég-svéd határon fut keresztül a Skandináv-hegység. Földrajzi adottságának köszönhetően gazdaságát leginkább a halászat teszi ki. Norvégia a természet csodája. Háborítatlan vidékei hatalmas sétákra, túrázásra sarkallja az odautazókat. Először az ország nyugati részén húzódó partvidéket ajánlott felfedezni. A part mentén haladva a tenger számos helyen mélyen belenyúlik a hegyekbe, a hegyek közé, így megalkotva a híres norvég fjordokat. A látvány és az élmény leírhatatlan, ahogy a magasló hegyek között egy hajó fedélzetén ringatózva élvezhetjük a tájat, miközben a magasló hegyekről gleccserek zuhannak alá, táncoló vízesés formájában. Nemcsak a táj változatos, hanem az időjárás is, így egy nyári napon síelhetünk egyet a Folgefonna-gleccseren, a nap vége pedig befejeződhet egy kiadós úszással a tenger hűs, frissítő vízében. Ha megszárítkoztunk és kipihentük a síelés okozta izomlázat, folytassuk utunkat Észak-Norvégiába, ahol a nyári hónapokban sosem nyugszik le a nap, az „éjféli nap országába”. Ez a természeti jelenség igen meghökkentő. Ha az időjárás engedi, akkor szinte 24 órán keresztül láthatjuk a napot, akár golfozás közben, vagy a bálnaszafari alatt. Norvégia tényleg a természeti jelenségek országa. Késő ősszel, kora télen szinte az egész ország területén látható az éjszaki fény, mely narancsos, vörös, bíbor, és zöld színben táncol az égbolton. A jelenség a napból származik. Heves napkitörések során óriási mennyiségű részecskék lökődnek ki a napból az űrbe. Mikor a részecskék a föld atmoszférájához érnek, annak gázaival egyesülnek, fényhatás keletkezik, így létrehozva azt a hihetetlen szín kavalkádot, amelynél misztikusabbat még sosem láthatunk.

Az aktív pihés mellett, a keleti országrészben, Oslóban a kultúrának szentelhetjük időnket. A fővárosban koncertek, színház-, operaelőadások, múzeumok, képtárak és rengeteg szabadtéri programok várják az érdeklődőket.

Dánia

Dánia Észak-, és Közép-Európa határán helyezkedik el, az Északi- és a Balti-tengert válassza el egymástól, híd Közép-Európa és a Skandináv-félsziget között. Az ország a Jylland félszigetből, mely a legnagyobb, és a hozzátartozó 474 szigetből áll. Fővárosa Koppenhága. Ha Dániába utazunk, ne hagyjuk otthon kalandvágyunkat, és sportosabb ruházatunkat. A vízi sportok szerelmesei itt a paradicsomba érezhetik magukat, hiszen az ország hosszas tengerpartjának köszönhetően (7300 kilométer) számos vizes lehetőség közül választhatnak: vitorlázás, szörfözés, búvárkodás, és horgászás. A nyugodtabb, és a kevésbé veszélyes sportágak kedvelőinek a golf ajánlott, az ország több száz golfklubbal várja az ütögetni vágyókat. Ha két keréken szeretnénk megcsodálni, illetve felfedezni a szebbnél szebb tájakat, üljünk bátran biciklire, hiszen 3500 kilométeres kiépített útvonal áll rendelkezésünkre. A sportolás mellett szánjunk időt a szórakozásra is. Koppenhágában található Európa egyik leghíresebb vidámparkja, a Tivoli és szórakoztató parkja a Dyrehavsbakken, eközben ember legyen a talpán, aki kibírja vásárlás nélkül a világ leghosszabb bevásárló utcájában (1800 méter), a Stroge-ban. Ha szórakozás, akkor játék, ha játék, akkor lego. Nemcsak a gyermekeknek, hanem a gyermeklelkű felnőtteknek is ajánlott a Legoland, mely Billund városától nem messze, 10 hektáron terül el. A kultúrára szomjazóknak is adott a lehetőség: Nemzeti Múzeum, Thorvaldsen Múzeum, Charlottenborg palota, Rosenborg kastély. A fővárostól elszakadva Alborgban vegyük az irányt, ahol rengeteg szeszfőzde áll rendelkezésünkre, hogy belepillanthassunk a méltán híres dán sörök készítésének titkába. Alborgot elhagyva, Roskilde-be érve megcsodálhatjuk az ország egyik legrégibb templomát, mely 1080-ban épült, és a híres viking múzeumot. A rengeteg látnivaló mellett a gasztronómiáról se feledkezzünk meg. A dánok jellegzetes leveseik a sörleves, a káposztaleves és különféle hallevesek, emellett a hagyományos ételeket is próbáljuk ki; a flaskesteget, vagyis a ropogósra sült malacot, a gravad laks-ot, más néven a füstölt, sózott lazacot kapros pácban.

Utazni öröm, de mielőtt neki vágunk a kalandoknak, mindenképp ismerjük meg az adott ország kultúráját, szokásait. Készüljünk fel, ne érjen minket kellemetlen meglepetés.


Forrás: KépesÚjság.com

Nincsenek megjegyzések: