2010. május 1., szombat

Májusfaállítás




1400 Május 1. (610 éve történt)
Május első napján a házakat zöld lombokkal díszítették fel. A májusi zöld ágat, a májusfát a székelyek jakabfának, jakabágnak, hajnalfának is hívták, másutt májfának nevezik.


A májusfaállítás hazánk egész területén ismert. A májusfát elsősorban a legények állították a lányoknak. Régen a fát főként lopták a legények, s ezért a hatóságok igen sokszor tiltották a szokást. A májusfával adta tudtára a legény a falunak, hogy melyik lánynak udvarol. A májusfa a Jászságban nyárfa vagy jegenye, krepp-papírral díszítik, általában szalagok, üveg bor és más ajándékok is kerülnek rá. Palóc területen a legény csak a fát állította fel, s a leány és édesanyja díszítették. Sok helyütt pünkösdkor vagy május végén "kitáncolták" a fát, vagyis a fa kidöntése táncmulatság keretében, muzsikaszó mellett történt. A szokás új formája a májusi virág küldése. A legények szépen feldíszített cserepes virágot küldenek annak a lánynak, akinek udvarolnak, s a virág az ablakba kerül. Májusi felvonulást első ízben 1890-ben rendeztek Budapesten a magyar munkások.

Forrás: ezenanapon.hu

3 megjegyzés:

samsara írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
sat. írta...

Én nagyon sajnálom a kivágott nyíreket /+ a fenyőket is) - a durván félbevágott csonkjaikat látni a hegyoldalon járva. Sokszor inkább már csak flancnak, kérkedésnek érzem a kakaskodók résziről. Ha legalább ültetnének is helyettük!
De még a temetőbe' is kivágják, amit a nejem sírja mellé ültetgetek, amint +nő kissé. Tavasszal a nyírt, karácsonykor a fenyőt.

Balogh Péter írta...

Kérlek, bocsáss meg nekem! Amit leírtál, annyira megdöbbentett, hogy "szóhoz" sem jutok! Ez maga a téboly!