2019. augusztus 4., vasárnap

Szent István kardja




.

Koronázási kardnak is nevezik fontos szerepe miatt. A felkenés után, de még a korona felhelyezését megelőzően, karddal övezték az uralkodót. I. István így vált fejedelemből királlyá. A koronázó érsek II. Szilveszter pápa megbízásából e szavakkal nyújtotta át a kardot: „Övezd fel kardodat oldaladra, hogy ez által az igazság hatalmát gyakoroljad.” A szertartás utolsó aktusaként pedig a király a koronázási dombra lovagolt, és a négy égtáj felé szimbolikus kardcsapásokat téve kinyilvánította, hogy megvédelmezi az országot, bármely irányból érné is ellenséges támadás. A koronázás után a kardot a király egyik testvére őrizte.

Szent István kardját a skandinávok készítették a Balti-tenger egyik szigetén Gotlandban. Kétélű egyenes kard, markolata és gombja elefántcsontból készült. Lehetséges, hogy anyaga meteoritvas. Pengéje 1 méter hosszú, rajta UFBERNA felirat, jelentése nem ismert. Szakértők szerint úgynevezett normann típusú fegyver. A ma ismert radiometrikus módszer alapján mért kora 950-975 év. A történészek szerint a mért adat azt valószínűsíti, hogy  eredetileg Géza fejedelemé, István (akkor még Vajk) apjáé volt.
A kardot a prágai Szent Vitus székesegyház őrzi, látogatók is megtekinthetik. Egy 1335-ből való naplóbejegyzés szerint már a templom kincstárában volt. Csehországba akkor kerülhetett, mikor IV. Béla halála után Anna leányát üldözte a család, menekülnie kellett.   II. Ottokár cseh király menedéket gyújtott a lánynak, aki a magyar királyi ház kincseit is magával vitte. V. István visszakövetelte Ottokártól a kincseken, háborúztak is ezért. De Szent István kardja  nem került vissza többé Magyarországra. Egy ideig a cseh királyi ház kincsei közt őrizték, majd a Szent. Vitus-templomban helyezték el. Ha valaki kíváncsi rá, ne a templomban keresse, hanem a templomhoz tartozó Szent Kereszt Kápolnában.

  Láng Róbert - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: