.
Tombol a kánikula, és a nagy melegben könnyen romlanak az ételek, különösen a húsok. Az állati eredetű termékekben gyorsan szaporodnak a komoly betegségeket okozó baktériumok, ezért nem árt az óvatosság: Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya elárulja legfontosabb tanácsait, hogy nyáron is friss hús kerülhessen asztalunkra.
Gördülékeny vásárlás
A
legfontosabb előre megtervezni a vásárlást, hiszen folyamatosan
biztosítani kell a hús hűtését. Vigyünk magunkkal hűtőtáskát, és ebbe
helyezzük a gyorsan romló élelmiszereket! Ne tegyünk kitérőket, amint
lehet, siessünk haza a bevásárlásból és helyezzük hűtőbe a termékeket.
Próbáljuk úgy szervezni a napot, hogy a bevásárlás utolsó teendőnk
legyen.
Fontos a csomagolás
Ha
hentesnél vásárolunk, kérésre szemlézhetjük a kiválasztott húst. Ha
gyanús a szaga, illetve az állaga, nyálkás, esetleg zöldesre
színeződött, azonnal hagyjuk ott! Nyugodtan hagyatkozzunk a
megérzéseinkre, hiszen a romlott ételtől való viszolygás ösztöneinkben
van. Ha csomagolt terméket veszünk, nézzük meg a szavatossági időt, és
ellenőrizzük, hogy a csomagolás bontatlan legyen.
Keressük a minőséget!
A
legjobb, ha van egy megbízható, ismerős hentesünk, vagy jól bevált
szupermarketekben vesszük a húst. Számít a forgalmazó is: a Gallicoop
termékek garantáltan frissek, a feldolgozás során odafigyeltek a
higiénikus kezelésre. Magyarországon komoly vizsgálatokon esik át egy
vágásra szánt állat. Emellett a védjegy is garancia, a Magyar Termék
védjegyeket használó termékek például olyan többlépcsős, független
szakértői tanúsítási folyamaton mennek keresztül, ami garantálja a
fogyasztóknak az eredetet és a megfelelő minőséget.
Otthoni teendők
A
húson - bármilyen alaposak vagyunk - mindig maradnak baktériumok. Ezért
nyers állapotban különítsük el a többi élelmiszertől. Rendszeresítsünk
egy saját kést és vágódeszkát a húsoknak, így elkerülhetjük, hogy
észrevétlenül fertőzzük meg a konyha egyéb termékeit. Húsfeldolgozás
előtt és után alaposan mossunk kezet.
Gondos elkészítés
Magas
hőmérsékleten minden baktérium elpusztul, ezért is szoktuk megsütni,
megfőzni a húst. A legjobb a lassú sütés-főzés, így garantálható, hogy a
hús belseje is átmelegszik, elpusztítva a baktériumokat. A kész étel
szobahőmérsékleten 2-3 óráig fogyasztható, de nagy melegben rizikósabb a
halogatás. Hűtőben tartva maximum három napig szavatos a húsétel. Nem
véletlen, hogy a nagyon forró országokban jóval kevesebb húst
fogyasztanak az emberek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése