2010. szeptember 1., szerda

ANDY WARHOL KIÁLLÍTÁS


Varázslatos 3D-világ

A XX. század egyik népszerű képzőművészeti irányzatának, a pop-art királyaként ismert Andy Warhol életművének ismert darabjait vonultatja fel a budapesti Szépművészeti Múzeum. A művész által készített fantasztikus műveket az teszi érdekesebbé, hogy egyes darabok - speciális szemüveg használatával -, 3D-ben is megtekinthetők. Warhol halála előtti utolsó hónapokban megkísérelte előállítani saját vitális képmásait, az akkor induló 3D-s animációs technikák segítségével. Ezt a célt azonban - a technika kezdetlegessége és korlátai miatt - csak részben tudta megvalósítani.

A BMW 1979-es mûvészeti autómodell tervezése közben

A Samsung támogatásával létrejött háromdimenziós kiállítás 2010. augusztus 27. és szeptember 1. között látogatható, ezzel az egy hetes kiállítással is tisztelegve a művész alkotásai és kiállításai előtt. A valódi térhatás élményét a világ legvékonyabb 3D tévékészülékén tekinthetjük meg. A tárlatnak van még egy érdekessége, az, hogy a képeket magyarországi filmesek alakították 3 dimenzióssá az Andy Warhol foundation jóváhagyásával.

Warhol nevéhez fűződik a világhírű Marilyn Monroe-sorozat, Campbell’s dobozok, Diana Ross és Mao Ce Tung portréja, Ladies and Gentlemen-szériája. Sikeres reklámkarrierje után filmrendező lett, méghozzá a tõle megszokott módon: a filmjeinek többsége az unalomról szólt.

Következzék néhány érdekes információ magáról az alkotóról!

1928. augusztus 6-án született Andrew Warhola néven. Édesanyjával magyar-ruszin keveréknyelven beszélt, mivel ő sosem tanult meg angolul. A szülei Magyarországon házasodtak össze és vándoroltak ki Amerikába.
Barátai félénknek és csendes embernek jellemezték, ritkaságba ment, ha megszólalt.

Nem igaz az az állítás, hogy „aszexuális” volt, mivel nyíltan vállalta a homoszexualitását.
The Factory (A gyár) néven műtermet nyitott, tömegesen állított itt elõ selyemszitanyomatos képeket.

A helység mindig teli volt a művésztársaival, transzvesztitákkal, homoszexuálisokkal, az underground élet domináns egyéniségeivel. Ezt a helyet Ezüstgyárnak is nevezték, mert a fal alufóliával volt borítva.

A Factory Girl-ben (Hullócsillag) is ábrázolják a Gyárat és Andy Warhol egyaránt.
Warholra rálőtt egy labilis idegzetű fiatal nő, aki a Biciklisfiú című filmjében is szerepelt. 50%-os eséllyel, de felépült, később sebhelyét mutogatta.

1981-ben közös tárlata nyílt Le Roi Neimannel és a legendás graffitifestővel: Jean Michel Basquittal. Amikor először találkoztak, Warhol elfutott, állítása szerint félt a feketéktől, később azonban kimondottan jó barátság alakult ki köztük.

Orrplasztikának vetette alá magát sok év elégedetlenség után. Haját szalmaszőkére festette, ez volt ez egyik jellemzője.
Rolling Stones Sticky Fingers címmel megjelent albumuk borítóját ő tervezte.

Modellkedett a Zoli Ügynökségnél is.

59 évesen halt meg. Egy epehólyag rutinműtétből gyógyult fel, amikor a kórházi személyzet elfelejtette megfelelően szemmel tartani az állapotát és emiatt túl sok vizet kapott, intravénás infúzió formájában. Ettől vízmérgezést kapott, szívroham következtében, álmában elhunyt.

A tárlat 2010. augusztus 27-én kezdődik és egy hétig (2010. szeptember 1-ig) látható a Szépművészeti Múzeumban.


Kaszab Eszter (1989, Jászárokszállás – Eger – Budapest)
E-mail: kaszab_eszto@freemail.hu
Forrás: PR Herald (A Magyar Géniusz Projektiroda által „Regisztrált Tehetségpont”)


Nincsenek megjegyzések: