2010. január 2., szombat

Dicső magyar várak! - Mátrafüred - Benevár




Mátrafüred - Benevár - vártörténet


A hegyvidéki Mátrafüredtől jó félórányi távolságra, a zöldellő hegyek egyik hosszúkás gerincén kereshetjük fel Benevárat.

Az erősséget, a környező vidéket uraló Aba nemzetség tagjai emelték a XIII. század második felében. Csobánka fia, János előkelő lakott benne fiaival, akik 1301-ben felosztották maguk között az épületeit. Megfakult iratból ismerjük Benevárt, amiben egy vaskos öregtornyot, mellette palotaszárnyat, kisebb gazdasági helyiségeket és a bejáratot védelmező másik tornyot említettek meg. A hosszúkás, ötszögletű kővárat még kettős szárazárok is védelmezte a támadók ostromától.
A XIV. század elején, urai kénytelenek meghódolni Csák Máté tartományúr hatalma előtt, a továbbiakban a Csobánka fiak őt támogatták fegyveres erejükkel. Az országot egyesítő Anjou Károly király győzelme után menekülniük kellett ősi fészkükből, melyet az uralkodó, Szécsényi Tamás főnemesnek adományozott oda. A továbbiakban ennek a főúri famíliának a tulajdonaként, a hozzá tartozó jobbágyfalvakból álló váruradalom jelentős értéket képviselt, mivel a közeli Gyöngyös mezővárosa is hozzá tartozott.

Pusztulása a XV. század elején élt földesúr, Salgói Miklós báró viselt dolgai miatt következett be. A főnemest maga Luxemburgi Zsigmond király vonta kérdőre budai udvarában, fejére olvasva, hogy hamis pénzt veretett, és házasságtörő viszonyt folytatott Garai János nagyúr feleségével, Hedvig hercegnővel. Mindezen bűnökért Miklós bárót az országból való száműzetésre, valamint teljes birtokelkobzásra ítélték, míg négy várából kettőt, a perőcsényi Salgó várát és a mátrai Bene várát a földig lerombolták.

Maradványait az 1980-as években régészeti úton feltárták és kiegészítették, hogy az arra kiránduló érdeklődőknek felidézhesse az egykoron itt élt emberek lakóhelyét.



Mátrafüred - Benevár - fotók




Forrás: Magyar Várak, Vármúzeum, Várrajz ...

4 megjegyzés:

Eric írta...

Hi Balogh ur blog is really fantastic and Interesting, u should promote it, I knew a website called blogerzoom.com for advertising and marketing, They are offering very unique features with cheap prices. They will promote ur blog through all over the network, all u have to do is choose ur pack and rest leave it to blogerzoom advertising team to promote ur blog in every network. And see how u enjoy a lot of traffic while blogging. Finally happy new year to u and ur family ...

ÉvaZsuzsanna írta...

Köszönöm a hajnali meglepetést, képzeletben a Mátrában jártam...
További sok sikert, derűt, egészséget

Balogh Péter írta...

Hi Eric. Thank you very much kind and your words of appreciation. I wish you a very happy new year. With respect,
Balogh Péter,
Kiskunhalas, Hungary, Europe

Balogh Péter írta...

Kedves ÉvaZsuzsanna!

Igen nagy örömömre szolgál, hogy a weboldalamon közzétett bejegyzéssel örömet sikerült okoznom akárcsak egyetlen olvasómnak is. Boldog új esztendőt, erőt és egészséget kívánok! Üdvözlettel,
Balogh Péter