2010. január 12., kedd

Depresszió - Újabb lehetséges ok?




A depressziót rengeteg körülmény kiválthatja, személytől és élethelyzettől függően. A kutatók most egy újabb okot találtak!




Sokszor használjuk a depresszió kifejezést, az esetek nagy részében helytelenül. A depresszió nem csupán levertséget, rosszkedvet, sőt nem is feltétlenül tartós rosszkedvet jelöl. Ennél sokkal többről szól. Komoly lelki folyamatok és súlyos testi tünetek kísérik, melyek visszafordíthatatlan következményekkel járnak. A beteg könnyen eljuthat az öngyilkosságig, ha problémája nem kap elegendő figyelmet.

Ahogy a tünetek és a betegség lefolyása, a kiváltó okok is rejtélyesek. Hiszen hogyan lehetséges, hogy valakit tragédiák sora ér, mégsem billen ki az egyensúlyából, míg más aprónak tetsző dolgokon is teljesen kiborul? Nos, egyrészt a problémák alapvetően összehasonlíthatatlanok, hiszen mindenkinek a sajátja a legnagyobb, másrészt az emberek tűrőképessége nagyon eltérő. És bár fejlesztheted, edzheted magad, ha érzékenynek, labilisnak születtél, sosem fogod olyan jól viselni a nehézségeket, mint az, akinek erősebb az idegrendszere. A depresszióval kapcsolatban az orvosok sokszor beszélnek örökletes hajlamról is, ami a teherbírást illetően teljességgel megfigyelhető.

A kutatók azonban nem nyugszanak, folyamatos kísérletekkel, megfigyelésekkel keresik a választ arra, miért esnek egyre többen depresszióba. Civilizációs betegségként terjed, vagy valóban globálisan ennyivel boldogtalanabb az életünk? Miért éppen a fiatalok és az idősek a legveszélyeztetettebb korcsoport, s hol bújnak meg az általános érvényű kiváltó okok? Nos, ha egyelőre nem válaszoltak is meg minden kérdést, egyre rájöttek: az alvás alapvetően befolyásolja a depresszió kialakulásának esélyét.

Meglepő eredmények

– A korai fekvéssel megnő az esélye annak, hogy valóban annyit alszunk, amennyire szükségünk van – állítják a Columbia University Medical Center kutatói.

Azoknak a fiataloknak, akik éjfélkor vagy később fekszenek le, 24 százaléka szenved depresszióban, 20 pedig hajlamosabb öngyilkossági kísérletekre, szemben azokkal, akik 10 órakor vagy annál korábban térnek nyugovóra – olvasható a Sleep januári számában. Igaz, a kutatás ezúttal a fiatalabb korosztályt vizsgálta, a kutatók szerint az eredmények minden korcsoportra érvényesek, hiszen alvás hiányában kortól függetlenül kimerítjük szervezetünket.

Azoknak, akik azt állítják, hogy minden éjjel öt, illetve annál kevesebb órát alszanak, 71 százaléka szenved depresszióban, 48 százalék pedig mind többet gondol öngyilkosságra. – Az eredmények megerősítik azt az érvet, miszerint a kevesebb alvás szerepet játszik a depresszió etiológiájában – mondta el dr. James E. Gangwisch, a Medical Center adjunktusa a Medipress oldalán.

– Egyes eredmények megegyeznek azzal a feltevéssel, hogy az elégtelen alvás növeli a depresszió esélyét, és együttműködik más kockázati és védekező tényezőkkel – közölte Gangwisch, majd hozzátette, hogy az elegendő alvás olyan megelőző intézkedés, amely felvértez a depresszió ellen és segít a kezelésében is.

A kutatók egy iskolai alapú, nemzeti szinten reprezentatív felmérést végeztek, amelyben 15 659 kamasz és szüleik vettek részt. Kiderült, hogy a résztvevők 7 százaléka (1050) depresszióban szenved, 13 százalékuk (2038) pedig azt nyilatkozta, hogy az elmúlt 12 hónapban komolyan foglalkozott az öngyilkosság gondolatával.

A tudósok a vizsgálat során arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a depresszió és az öngyilkos gondolatok összekapcsolhatók a szülők kései fekvésével, a nem kellő mennyiségű alvással, a női nemmel, valamint önmagunk alábecslésével is.

Változó idők – változó hangulat

A kamaszkorúak mellett a változókorúak is nagy veszélyben vannak, a nemzetközi tapasztalatok legalábbis ezt mutatják. A testi-lelki egyensúly általában akkor borul fel, ha valamilyen változás áll be az ember életében. Márpedig a tinédzserkori zűrzavar után a nyugdíj, a menopauza, a gyerekek kirepülése, a társunk elvesztése, egyszóval az 50-es, 60-as évek jelentik a leggyökeresebb változást az életünkben.

Az időskori depresszió tünetei egyszerűen felismerhetők. Első megjelenésük – igaz, lényegesen enyhébb formában – már ötven körül is tapasztalható. Figyelj rájuk: ha idejében észleled őket, változtathatsz rajtuk, később azonban már igen nehezen:

  • egész napos nyomott hangulat,
  • a halál visszatérő gondolata,
  • indokolatlan bűntudat vagy a haszontalanság érzése.

A lelkiállapot megváltozása mellett a depresszió testi tünetekkel is jár. A depresszió kapcsán fellépő fájdalmas testi tünetek tovább rontják a beteg életminőségét:

  • ízületi és végtagfájdalom,
  • hátfájdalom,
  • hasi fájdalom,
  • fejfájás és egyéb diffúz testi fájdalmak,
  • emésztőrendszeri zavarokhoz kapcsolódó testi tünetek,
  • fáradtság, enerváltság,
  • álmatlanság vagy aluszékonyság.

Forrás: Ötvenentúl.hu

Nincsenek megjegyzések: