2019. július 24., szerda

Bernstein zenei világa az Állatkert színpadán




.
Foto:Bagosi Zoltán

 Bernstein – The Jazz Side Story: ez a címe Szőke Nikoletta és Gájer Bálint július 24-i állatkerti koncertjének, amelyen a világhírű amerikai zeneszerző és karmester zenei világát elevenítik meg „dzsesszesített” változatban.
Szerda este Szőke Nikoletta és Gájer Bálint fellépésével folytatódik a Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat. Az est során a világhírű amerikai zeneszerző és karmester, Leonard Bernstein legismertebb dalait a magyar jazz- és könnyűzene két népszerű alakja, a Montreux-i Énekverseny győztese, Szőke Nikoletta, és a 1920-as, '30-as évek New Orleans-i világát hitelesen megidéző Gájer Bálint, "a magyar Michael Bublé" szólaltatja meg kiváló zenészek kíséretével.
A koncert július 24-én, szerdán este 20 óra 30 perckor kezdődik, de az előadásra érkező közönség előtt már 19 órakor kitárulnak a kapuk, így kezdés előtt egy kellemes esti sétát is lehet tenni az Állatkertben. Az előadás helyszíne a Főkapu tér lesz. Az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik. Jegyek az Állatkert pénztáraiban, illetve a Jegymester országos jegyirodai hálózatánál (online: www.jegymester.hu) válthatók 4500 forintos egységáron (a prémium jegyek 5300 forintba kerülnek).
*           *           *
A koncertsorozat további programja
A szerda esti koncert sorrendben már a negyedik a Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat hét előadása közül. A rá következő hetekben minden szerda este újabb fellépő várja majd a zenebarátokat az Állatkert színpadán az alábbiak szerint:
július 31. (szerda), 20:30 – Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra Miért vidám a kenguru?
(esőnap augusztus 1-én, csütörtökön);
augusztus 7. (szerda), 20:30 – Malek Andi Soulistic (vendégművész: Karácsony János James) Álomkoncert
(esőnap augusztus 8-án, csütörtökön);
augusztus 14. (szerda), 20:30 – Karosi Júlia Egy csipetnyi Broadway – George Gershwin dalaival
(esőnap augusztus 15-én, csütörtökön);
A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Már a megnyitás évében, 1866-ban működött a Pálffy János gróf adományaként felállított zenepavilon: a kor szokása szerint akkoriban főként katonazenét játszottak. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a „Rádió” című slágerben. Az 1950-es években szabadtéri színpad működött a kert területén, majd néhány évtizedre megszűntek a zenés programok. Újbóli visszatérésükre az 1990-es évek közepéig, a Budapesti Fesztiválzenekar legendás állatkerti előadásáig kellett várni. Ezt követően újra rendszeressé váltak a koncertek és más zenés programok, mi több, Zenés Állatkerti Esték címmel 2002 óta minden évben koncertsorozatot szervez az intézmény. E koncertsorozat részeként eddig összesen 130 előadásra került sor az Állatkertben.

Forrás: EuroAstra 
 

Nincsenek megjegyzések: