2019. július 4., csütörtök

27. Gastroblues Fesztivál Pakson




.

A 2019-es esztendőben a rockzene sztárjai és rajongói a legendás Woodstocki Fesztivál 50. évfordulója előtt tisztelegnek. A hazai megemlékezések között egyedülálló módon a paksi Gastroblues Fesztiválon többek között olyan közreműködők is fellépnek, akik fél évszázaddal ezelőtt Woodstockban is zenéltek a színpadon.  A Ten Years After együttes ott vált igazán világhírűvé, Miller Anderson pedig a Keef Hartley Band énekes-gitárosaként szerepelt az egykori korszakos rendezvényen.


Miller Anderson korábban már három formációval is fellépett az ESZI Sportcsarnokban, régi ismerősként ezúttal az eredeti Woodstock-programmal érkezik. A Ten Years After villámkezű gitárosa, Alvin Lee már nincs az élők sorában, de a zenekar megemlékezik róla utódjával, Marcus Bonfantival. Jelenlegi basszusgitárosuk, a balkezes Colin Hodgkinson pedig ugyancsak többször megfordult fesztiválunkon Miller Andersonnal együtt.
A két formáció a szombati napon lép a közönség elé, amikor előttük az idén tíz éves fennállását ünneplő Éles Gábor Trió fúvósokkal kibővítve érkezik, valamint Little G. Weevil együttese a Cardiffban élő jamaicai Dionne Bennett dalszerző, énekesnővel kiegészülve ad koncertet. 

Az előző, tehát a pénteki nap sztárvendége a balkezes blues-rock gitárvirtuóz Eric Gales és együttese lesz. Gales 4 éves korában kezdett gitározni idősebb testvérei felügyelete alatt. Játékában igen kemény riffekkel és hangzásokkal operál, effektjei a hard-rock kedvelőinél is bejönnek. A fiatalok és idősebb zenerajongók körében egyaránt kedvelt Ivan & The Parazol együttes vendége Tátrai Tibor lesz. A közönségkedvenc Bill kapitány Eric Gales koncertje előtt várja a Deák Bill Blues Band rajongóit.

Az evangélikus templom szombat délelőtti koncertjén Dionne Bennett, Premecz Mátyás, Fekete Tamás, Litte G. Weevil, Miller Anderson, Pál Balázs Jenő és Amadé szerepelnek.

A vasárnapi Woodstock-piknik keretében hazai zenekarok uralják a színpadot. Fellép a 25 éve Magyar Atom néven működő Tátrai Tibor vezette csapat Jimi Hendrix-műsorral, a Soulbreakers Janis Joplin és Joe Cocker-dalokkal, a felvidéki Joint Venture a Canned Heat műsorát idézi fel, a Swamp Creedence Clearwater Revival zenéit hozza, Pál Balázs Jenő barátaival Woodstock Emlékzenekar néven lép színpadra. Az esztergomi Tűzkerék xT sem hiányzik majd. Varga János és barátai Santana woodstocki programját játsszák.

Az elmaradhatatlan vasárnapi jótékonysági főzőverseny és a párhuzamos Woodstock 50 Piknik koncertek csakúgy, mint a korábbi években idén is ingyenesen látogathatók az ESZI Sportcsarnok szabadterén.
Az ételek mellé ital is dukál: a borbarát találkozón bemutatják boraikat a Légli, Eszterbauer, Takler, Tiffán és a paksi pincészetek.

2019. július 5-7.
27. Gastroblues Fesztivál
Paks
Közreműködnek:
Ten Years After – Miller Anderson - Eric Gales
Tátrai Tibor – Varga János - Deák Bill Gyula – Little G. Weevil
Magyar Atom – Ivan & Parazol – Soulbreakers - Tűzkerék xT

 

Nincsenek megjegyzések: