2017. július 21., péntek

Megjelent a világhírű magyar zongoraművész házaspár első közös lemeze




A világhírű zongoraművész házaspár, Simon Izabella és Várjon Dénes számtalan alkalommal adnak közösen koncertet, első közös lemezük azonban csak néhány héttel ezelőtt jelent meg a Hungaroton gondozásában. A Nagy fúga címet viselő album centrális kompozícióját Beethoven Nagy fúgája adja, melyhez három másik remekmű, Mozart, Schubert és Schumann egy-egy darabja társul. A művészházaspár nem a kronológiai sorrendet követte: előadásuk sajátos dramaturgiai ívet rajzol fel, amelyben minden a Nagy fúgára mutat, de a figyelmes hallgató számára mindvégig nyitva hagyja a szabad asszociációk lehetőségét.



A házaspár pályáján kezdettől meghatározó szerepet játszik a kamarazene. „Nem akarunk különbséget tenni kamarazene vagy szólójáték között. Zenélésről beszélhetünk, amelyen belül a kamarazene egy mélyről jövő zenei kommunikáció. Hálásak vagyunk, hogy olyan korban voltunk a Zeneakadémia növendékei, amikor ezt Kurtágtól és Radostól lehetett tanulni, hiszen olyan szintű tanítást kaptunk, ami mindmáig az egész világon referencia. A legnagyobb külföldi zenészek is hozzájuk fordulnak inspirációért, amikor lehetséges; ha pedig nem, akkor valamilyen módon ezt a szellemiséget keresik. (...) Ezek után nem lehet téma, hogy a kamarazene fontos-e nekünk vagy nem. Ez a mindennapi kenyér" - vallják.

Simon Izabella számos nemzetközi fesztivál rendszeres fellépője (Salzburgi Ünnepi Játékok, Marlboro, Ittingen). Bár neves zenekarok szólistájaként is ismert zongoraművész, elsősorban mégis a kamarazene és a dalirodalom elkötelezettje: Sass Sylvia, Rost Andrea, vagy épp Hanno Müller Brachmann rendszeres kamarapartnere. Missziója, hogy rávezesse a gyerekeket is a komolyzene szeretetére. Rendszeres szervez és ad ZajonGo névre keresztelt gyerekkoncertet, ahol vendégművészekkel kiegészülve varázsolja el a legkisebbeket.

Várjon Dénes 2016 áprilisában nyerte el a hazai komolyzenei élet egyik legjelentősebb elismerését, a Bartók-Pásztory díjat, egy tavalyi statisztika szerint pedig a világ harmadik legfoglalkoztatottabb zongoristája. 1991-ben szerzett diplomát a Zeneakadémián, s ugyanebben az évben megnyerte a zürichi Anda Géza Zongoraversenyt is a verseny történetének első magyar győzteseként. Szólistaként a legnagyobb hazai és külföldi zenekarok élén muzsikálhatott, számtalan kritika méltatja. 2016 év végén az év legjobb magyar klasszikus zenei hanglemeze díját megosztva nyerte el az az album, melyen Beethoven összes zongoraversenye hallható előadásában, a Concerto Budapest közreműködésével, Keller András vezényletével.

A művészházaspár nevéhez egy kamarazene fesztivál szervezése is kötődik. A Kamara.hu, mint a Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja évről évre az ő művészeti vezetésük, szervezésük, és személyes részvételük mellett valósul meg. A fesztivál idén sem marad el, november 16. és 19. között megrendezésre kerül. Jól segíti a ráhangolódást a most megjelent album.
További információkért a Hungaroton Zeneáruházba lehet ellátogatni, melynek honlapján bele lehet hallgatni az albumba is.

A Nagy fúga
1-6. Schumann: Hat kánonikus etűd, Op. 56 (Debussy átirata két zongorára) 16:16
7. Schubert: a-moll Allegro tétel, Op. posth. 144 D.947 ‘Lebensstürme' négy kézre 17:15
8. Mozart: g-moll fúga, K. 401 (375e) négy kézre 6:59
9. Beethoven: Nagy fúga, Op. 134 négy kézre 16:39

Előadók:
Simon Izabella - zongora
Várjon Dénes - zongora
Katalógusszám: HCD 32797
Megjelenés: 2017. május 19.
Összidő: 57:26

https://hungarotonmusic.com/classical/a-nagy-fuga-p9869.html

Németh Krisztina - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: