Elbeszélések, Gondolatok, Versek Építészet, Színház- és Képzőművészet, Mitológia, Történelem, Dzsessz- és Klasszikus zene, Tájak, Városok, Emberek, Érdekességek
Magamról
Valaha szebb napokat is látott nyugdíjas vagyok. Korábban hosszú éveken keresztül mikrobiológusként, tanárként éltem. Rövidebb ideig kisebb számítástechnikai cégeknél is munkát vállaltam. Az első számítógépemnek 22 évvel ezelőtt örülhettem. Tizenöt éve használok nyílt forráskódú, ingyenes, Linux operációs rendszert, valamint szoftvereket a korábbi, illetőleg a jelenlegi számítógépeimen. Néhány éve a weboldalaimat szerkesztem.
Keresés ebben a blogban
„Lighthouse” Kulturális és művészeti honlap
A „December 13.”társoldala a „LIGHTHOUSE” Kattintson a képre, ismerje meg!
„Minél több E-szám van a termékben, annál egészségtelenebb”, „A
mesterségesen előállított anyagok veszélyesek” – számtalan ezekhez
hasonló városi legenda szól az adalékanyagokról, így nem csoda, hogy
gyanakodva nézzük a csomagoláson felsorolt, sokszor komplikáltnak tűnő
neveket. A Coca-Cola kutatásából nemrég kiderült, hogy rengeteg
félreértés van az élelmiszerek összetevői kapcsán, az áltudományos hírek
pedig a hamis teóriák terjedését erősítik. Itt az ideje, hogy
félretegyük a tévhiteket: az Okoscímke.hu most lerántja a leplet az E-számokról.
Mindegy az eredet
Csak amiatt, mert mesterséges adalékanyagot is tartalmaz a termék,
nem lesz kockázatos a fogyasztása: az azonos szerkezetű anyagok hatása
is megegyezik, függetlenül attól, hogy szintetikus vagy természetes
eredetűek. Vásárlás során tudatosan tanulmányozzuk a címkén szereplő
feliratokat és csak azért, mert a közismert C-vitamin helyett E-300-at
látunk a csomagoláson, nem kell azonnal visszatennünk a polcra: a kettő
pontosan ugyanaz.
Bennünk is vannak
Bár az élelmiszercímkéken felsorolt, sokszor bonyolultan és ijesztően
hangzó elnevezések és E-számok a mesterségesség hatását kelthetik,
valójában ezeknek egy része természetes módon az emberi szervezetben is
jelen van. A tejsav (E-270) például az izmokban megtalálható, a sósav
(E-507) a gyomorban fordul elő, a glicerin (E-422) a zsírszövetekben, a
propionsav (E-280) pedig az izzadságban is fellelhető.
Van határ
Bár valóban igaz, hogy az élelmiszer-adalékanyagok kapcsán van
tudományosan megállapított megengedhető napi beviteli érték (ADI), ezt
azonban egyáltalán nem könnyű meghaladni, sőt! Jól megfigyelhető ez a
leggyakrabban használt ízesítők, az édesítőszerek esetében: például
összesen 6 liter, aszpartámmal édesített üdítőitalt kellene naponta
meginni ahhoz, hogy túllépjük ezt a beviteli értéket. Az adalékanyagokkal és a tudatos élelmiszerfogyasztással kapcsolatban további hasznos információkat találhatunk az Okoscímke.hu weboldalon és a Coca-Cola Journey korábbi cikkében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése