2009. június 13., szombat

AZ ISZLÁM ÉPÍTÉSZET REMEKEI KAIRÓBAN



Ez az írás azoknak nyújt útmutatót akik legalább három napot töltenek Kairóban és van idejük egy kicsit elmerülni a ma is középkori hangulatú városrészben, a Citadella közelében. Térképünkön - a lap alján - megpróbáltuk behatárolni a területet, azAl-Azhar, Ibn Tulun mecset és a Citadella háromszögről van szó.


Az első és leghíresebb iszlám építészeti korszak a Fatimida, amely 969 -től 1171 -ig tartott. A név egy uralkodói dinasztiát takar, akik hatalmas épitkezésekbe fogtak, és máig a leglátványosabb, legszebb épületeket emelték.
A várost erőss fallal vették körül, ennek volt az északi városkapuja a képünkön is látható Bab al-Futuh.
A későbbi évszázadokban rendre épültek ebben a városrészben a mecseteken kivül máig fennmaradt paloták, mint az első képünkön is látható Qasr Bashtak épülete.


Mosque of al-Hakim 1090
Madrasa of Barquq Al-Azhar

A legismertebb kétségtelenül az Al-Azhar mecset, amely a kilencszázas években épült, és eleinte csak mecsetként funkcionált, később egyre bővülve az iszlám kúltura fellegvára lett. Egyetemként működik, ahol - irigylésre méltóan - a legszegényebbek is tanulhatnak. Sajnos csak a legismertebb épületekről vannak képeink, így azokat az épületeket, amelyek nem vallási célt szolgálnak nem tudjuk bemutatni. Az utcákon sétálva azonban feltűnik az arab építészet sajátos, máshoz nem hasonlítható stílusa, akár egy ablakra, egy kapura vagy egy épület fadíszítésére pillantunk is.

mecset ablakok Ibn Tulun
Bab Zuwayla 1072 Fatimid látvány

Az oldalunkon látható Ibn Tulun képet kinagyitva jól látható a háttérben a Mohamed Ali mecset, ami a Citadellán van. ( Nem tartozik a régi épületek közé!) Ezzel talán érzékelhető a terület nagysága is. Mindenesetre a néhol igen elhanyagoltnak látszó városrészben is nyugodtan sétálhat bárki, nem fogják zaklatni. Aki igazán be akar pillantani a mai Kairói életbe, talán annak is itt a legkönnyebb a realitással találkozni.
Meg kell jegyeznünk, hogy van egy olyan területe a Fatimid városrésznek, ahol kezdik renbehozni az épületek küllemét. Talán aki megnézi azt a weboldalt, elhiszi nekünk, hogy megéri sétálni egyet ezen a környéken.



Forrás: Hátizsák

Nincsenek megjegyzések: