2009. május 15., péntek

Hegedűs D. Géza egy hónapig titkolta a Kossuth-díját



Március 15-én Kossuth-díjat kapott a Vígszínház kitűnő művésze, de már 1 hónappal azelőtt kiértesítették az eseményről. Amíg nem volt biztos, addig nem árulta el a kollégáknak, akik akkor értesültek róla, amikor a Parlamentben átvette a kitüntetést. A művész úrnak mindenki eszébe jutott, kinek köszönheti a díjat. Nála ez nem álszerénység, hanem valódi szerénység.




"Mestereim jutottak eszembe, Horvai István és Kapás Dezső, akik biztosan velem örültek volna. Az édesanyám, aki ha élne, büszke lehetne rám. Aztán Várkonyi Zoltán, aki 1975-ben szerződtetett le a színházhoz. Így aztán óriások mellett cseperedhettem fel, mint Sulyok Mária, Bulla Elma, Ruttkai Éva, Darvas Iván, Benkő Gyula. Marton Lászlónak azt köszönhetem, hogy milyen okosan terelgette a pályakezdőket. Való igaz, hogy az elmúlt tíz évben kiteljesedhetett a pályám, szinte minden műfajban a maximumot tudtam nyújtani."
Arra a kérdésre, hogy meglepte-e a kitüntetés, így válaszolt:
"Ilyet az ember nem vár. Készületlenül ért, de örömteli volt. Mégiscsak megjelöl egy pillanatot. Engem - mellesleg - a színháztörténet is érdekel. A világ átélt már egy nagy gazdasági válságot. A húszas években a színházak sorra becsődöltek. Jób Dániel volt akkor az igazgató és mellette egy kitűnő gazdasági szakember, akit Roboz Imrének hívtak. Ők ketten olyan ügyesek voltak, hogy ez a Vígszínházzal nem történt meg. Nos, Eszenyi Enikő hihetetlen vitalitással és fantáziával látott neki a színházvezetésnek, ebben a mostani válságos időszakban ő a legalkalmasabb arra, hogy megtalálja a megoldásokat."
A közel és távolabbi jövőről a következőket mondta Hegedűs D.Géza:
"A nyáron itthon nyaralunk. Tervezünk a barátokkal egy evezőtúrát a Tiszán, olyan 180 kilométeres távon. Másrészt a Fertő-tó körül egy kerékpárútra is készülünk. Ott leszek a bajai halászlé-fesztiválon is, ahol miután elkészítettem halászlémet, abban gyönyörködöm majd, ahogy a barátaim és a családtagjaim nyaldossák a kezüket. A színházi jövőt illetően pedig már elkezdődtek a próbái az ősszel bemutatandó új magyar darabnak, Bartis Attila Romlás című drámájának. Nem beszélve arról, hogy a jövő évadban a Vígszínház bemutatja a Hegedűs a háztetőn-t, amelyben én leszek Tevje."

Forrás: NEMbulvár - Bozsán Eta

Nincsenek megjegyzések: